Politika

Sud BiH odbio sve žalbe opozicije iz RS

Sve žalbe opozicije RS koje su podnesene Sudu BiH su odbijene ili odbačene, rekao je sagovornik Srne. Dakle, to znači da će CIK BIh danas objaviti zvanične rezultate opštih izbora koji su održani 2. oktobra.

Predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red predali su žalbu od 117 poglavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Apelacionom vijeću Suda BiH zbog nepravilnosti koje su uticale na rezultate Opštih izbora, posebno za nivo predsjednika RS.

Žalbe su vezane za pogrešnu primjenu materijalnog prava, pogrešne primjene procesnog prava. Potom, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje sa prijedlogom da se na osnovu žalbe donese odluka da se utvrđuje da je za vrijeme glasanja i brojanja glasačkih listića došlo do nepravilnosti. Nepravilnosti koje su utjecale na rezultate Opštih izbora.

„Na osnovu pravosnažnosti odluke, o čemu će, vrlo izvjesno, odlučivati sud, CIK BiH po zakonu treba ponoviti opšte izbore za predsjednika RS u roku od 14 dana. Očekujemo da se žalba usvoji. Dostavili smo na stotine dokumenata i dokaznog materijala. I onoga što vole reći u CIK-u činjenica. One su armirani beton. Toliko nesporne, neoborive, da smo uvjereni da će u zaštiti Izbornog zakona, građana i naroda koji ovdje žive. Ako ne CIK, onda Apelaciono vijeće Suda BiH donijeti ovakvu odluku, koja je opravdana i logična“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Nakon što CIK potvrdi rezultate Općih izbora uslijedit će dodjela mandata. Kao i proces formiranja vlasti može i zvanično otpočeti. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare