Odluka Suda BiH

Osumnjičeni za genocid nad Bošnjacima pušteni na slobodu, određene im mjere zabrane

Nakon odluke Suda svi su pušteni na slobodu uz mjeru kućnog pritvora

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Tužilaštva BiH za određivanje pritvora šestorici bivših pripadnika Vojske RS-a. Osumnjičeni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac nakon pada zaštićene zone Srebrenica 13. i 14. jula 1995. godine. Riječ o nekadašnjim komandantima i pripadnicima Zvorničke brigade VRS-a.


Sedmom osumnjičenom (za genocid po komandnoj odgovornosti) Stretenu Miloševiiću prethodno je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon odluke Suda svi su pušteni na slobodu uz mjeru kućnog pritvora, zabrane kontakta s osumnjičenima, ali i svjedocima u predmetu, kao i oduzimanje putne isprave.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Zvornika sedam osoba osumnjičenih da su počinili krivično djelo genocid, u vezi sa strijeljanjem i ubistvima.

Prema saopćenju SIPA, sedam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinile krivična djela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su pomagale u genocidu.