Suhe šljive imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od narandže.
U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrisani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva.
Mogu i svježe
Kako svježe, tako i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima mogu naći magnezijum i gvožđe.
Zbog dejstva na gastrointestinalni trakt, suhe šljive treba jesti u ograničenim količinama, od dvije do pet u porciji.
Suhe šljive poznate su kao super namirnica, ali imajte na umu da su pune šećera, pa pripazite na količinu koju jedete. Posebno treba da budu obazrive osobe sa dijabetesom.
U bilo kojem obliku šljiva je nevjerovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.
Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja.
Konzumiranje četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa.
Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suhe šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Kineski lijek
Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv „ubai”. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.
Redovno konzumiranje šljiva pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Ako planirate da uvrstite suve šljive u redovnu ishranu možete ih jesti kao međuobrok. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.
Konzumacija suhih šljiva ujutru odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidanasa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor.
Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suhih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro, prenosi Gloria.rs.