tradicionalni recept

Supa za mršavljenje: Kažu da ovaj recept ima trenutni učinak, stomak se doslovno ispuhuje

'Iako su sve supe od povrća izvrsne, ova mješavina sastojaka osmišljena je da pomogne jetri (organu za detoksikaciju) i crijevima da eliminiraju mnoge toksine', objašnjavaju za španski Elle nutricionistica Pamela Berrondo i njezina sestra, kuharica Andrea Berrondo.

Kako navode, ovo je tradicionalni recept koji su već njihove bake spremale nakon razdoblja prejedanja, pogotovo nakon blagdana, a posebno kako bi smirile želudac. Učinak supe je trenutan, stomak se doslovce 'ispuhuje' te slijedi osjećaj olakšanja. A baš kao i uvijek, bake su bile u pravu, jer upravo ovaj recept stručnjaci preporučuju za detoksikaciju.

Odabir sastojaka ove supe nije slučajan. Naime, kako kažu nutricionistica Pamela Berrondo i njezina sestra, kuharica Andrea Berrondo, kupus je bogat vlaknima, glukozinolatima i sumporom, što ga čini izvrsnim izborom za detoksikaciju jetre i sagorijevanje masti. Prasa i celer bogati su vlaknima i imaju diuretski učinak, čiste crijeva i eliminirju toksine. Mrkva je bogata vitaminom A, antioksidansom koji je neophodan za pravilno funkcioniranje jetre, a limun ima visok sadržaj vitamina C i antioksidansa koji pomažu u otpuštanju slobodnih radikala.

Začinsko bilje pak dodaje okus, ali ima i vrlo visoke koncentracije hranjivih tvari. Osim toga, kurkuma jelu daje dodatni antioksidativni i protuupalni učinak.

Sam temeljac od goveđih kostiju ima velik broj svojstava – sadrži veliki udio kolagena i pomaže u oporavku crijeva. Također ima aminokiseline, najvažniji antioksidans u tijelu s većom moći detoksikacije.

Potrebni sastojci:

Foto: Freepik
  • 1 prasa, tanko narezana (samo bijeli dio)
  • 1 čehno bijelog luka sitno nasjeckano (po želji)
  • 1/2 glavice kupusa narezanog na ploške
  • 3 mrkve, naribane ili nasjeckane
  • 4 stabljike celera
  • 1-2 litre temeljca od goveđih kostiju (možete koristiti i pileći ili povrtni temeljac, ali detoksikacijski učinci neće biti isti)
  • Limun po ukusu
  • Začinsko bilje po ukusu
  • prstohvat kurkume
  • so i biber

Priprema:

U većem loncu na 1 kašiki ulja propirjajte bijeli luk i prasu, zatim dodajte celer i mrkvu i pirjajte 3 minute uz stalno miješanje. Posolite. Dodajte kupus i kuhajte još 3-5 minuta.

Sve prelijete temeljcem tako da svo povrće bude pokriveno. Začinite začinima po želji, solju i biberom i ostavite da supa kuha na laganoj vatri 10 minuta. Netom prije posluživanja dodajte sok od limuna po ukusu.

Sa začinjavanje ove supe vrlo je lako poigrati se te je prilagoditi vlastitom ukusu. Na primjer, možete preskočiti limun i začinsko bilje ako više volite jednostavniji okus ili zamijeniti kurkumu đumbirom, koji također djeluje protuupalno.