recepti

Super sendvič s piletinom i pestom

Sočna piletina, otopljena mocarela i aromatični pesto u savršeno tostiranom pecivu sjajna su ideja za brzi ručak ili večeru. Ili oboje.

Što da ti kažemo, kad zagusti - sendvič spašava situaciju. A ovaj sendvič s piletinom i pestom spaja sočne pileće filete začinjene origanom i biberom i mirisan pesto od bosiljka, svježom rukolom i slatkastim pečenim paprikama.

Svježa mocarela se topi između hrskavih kriški integralnog peciva povezujući sve ukuse u savršen zalogaj. Ako ti zvučimo pjesnički, to nam je i bila namjera jer je sendvič s piletinom i pestom čista poezija. A piletina nam je omiljena!

Osim što je preukusan, ovaj sendvič s piletinom i pestom je izvrstan izvor proteina i zdravih masti, a zahvaljujući integralnom hljebu i svježem povrću, uravnotežen je obrok koji će te držati sitim satima. Sendvič s piletinom i pestom savršen je za ručak koji možeš ponijeti sa sobom, brzu večeru ili lagani obrok uz juhu ili salatu. Možeš ga pripremiti unaprijed i tostirati kad ti zatreba nešto hranjivo i ukusno u trenu!

Sastojci:

Origano 1 kašičica

Svježe mljeveni crni biber pola kašičice

Pileći fileti 4 komada

Maslinovo ulje 1 kašika

Pesto od bosiljka 0,25 šoljice

Integralno pecivo 4 komada

Rukola

Pečena paprika

Mocarela 140 g

Suncokretovo ulje

Priprema:

U maloj zdjeli pomiješaj origano i crni biber. Pospi ovu aromatičnu mješavinu po obje strane pilećih fileta.

U velikoj tepsiji zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, zatim dodaj začinjenu piletinu. Peci dok piletina ne postane zlatno-smeđa i potpuno pečena, otprilike tri minute po strani. Makni s vatre i ostavi da se malo ohladi, a zatim prereži svaki filet poprijeko na pola.

Namaži pesto ravnomjerno po rezanim stranama peciva. Na donje polovine posloži rukolu, piletinu, trakice pečene crvene paprike (može i iz tegle - ocijeđene i posušene) te mocarelu narezanu na kriške, a zatim poklopi gornjom polovinom peciva. Lagano pritisni sendviče kako bi se sastojci sjedinili.

Lagano premaži gril tepsiju, električni gril ili veliku neprijanjajuću tepsiju uljem. Takođe, lagano premaži vanjske strane sendviča.

Ako koristiš gril ili toster, zatvori poklopac i peci dok hljeb ne postane hrskav i zlatno-smeđ, 3-4 minute.

Ako koristiš tepsiju, stavi sendviče unutra i preko njih položi težak lonac ili drugu tavu kako bi ih pritisnuo. Peci dok donja strana ne porumeni, oko dvije minute, zatim ih okreni, ponovo pritisni i peci još dvije minute, dok se sir ne rastopi, a hljeb ne postane hrskav.

Mocarela je klasičan izbor za ovaj recept, ali možeš eksperimentisati sa drugim sirevima poput gaude, fontine ili provolonea, zavisno o tome koliko intenzivan ukus želiš postići,