Jogurt je savršena namirnica jer obiluje kalcijem i dobrim bakterijama koje uravnotežuju ishranu, jačaju kosti, ali i tjeraju depresiju.
Bakterija Lactobacillus rhamnosus drastično smanjuje simptome stresa, anksioznosti i poremećaja u vezi sa depresijom. Osim toga, ovaj mliječni proizvod utječe na imunitet, zdravlje srca i zuba.
Redovna konzumacija jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska, pokazuju rezultati studije američkog Univerziteta Tufts u Bostonu, koja je provedena na 2.000 ljudi.
Naučnici su utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan tokom trodnevnog perioda smanjuje rizik od hipertenzije za 31 posto.
Također, procjenjuje se da bi, kad bi samo dva posto dnevnog kalorijskog unosa dolazilo od jogurta, rizik od povišenog pritiska bio manji. S obzirom na to da je sezona prehlada, svakako uvrstite jogurt u jelovnik jer probiotici jačaju imunitet i sprečavaju prehlade.
Brojne studije pokazale su da 300 grama jogurta na dan smanjuje rizik od prehlade za 25 posto.
Grčki jogurt obiluje proteinima i ugljikohidratima, zbog čega se preporučuje nakon treninga. Proteini omogućuju brži oporavak i utiču na rast mišića.
Jogurt je odličan izbor i za zube jer jača caklinu te smanjuje mogućnost od nastanka karijesa i ublažava loš zadah.