zdravlje

Sve dobrobiti čaja od jasmina

Bolje je biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja!

Čaj od jasmina najpoznatiji je mirisni čaj u Japanu.

Poznato je da ima visoku koncentraciju antioksidansa, a to je ono što čaj jasmina čini izvrsnim za prevenciju mnogih teških bolesti. Osim mnogih zdravstvenih blagodati, čaj od jasmina veoma je ukusan, što ga čini vrlo ugodnim pićem.

Japanci su najdugovječniji stanovnici Zemlje, vjeruje se da je za to zaslužan i čaj od jasmina koji redovno konzumiraju.

Kultura ispijanja čajeva postoji već jako dugo.

Prema legendi, započela je „slučajnom“ pripremom čaja, kada je kineskom caru Shen Nungu 2373. godine prije nove ere u šolju tople vode upalo lišće sa stabla biljke Camellia sinensis.

Danas je naučno dokazano da čaj nije samo ukusan, nego i vrlo ljekovit napitak.

To potvrđuje i stara kineska poslovica koja kaže da je bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja!

Svojim vanrednim okusom, ali i snažnim djelovanjem i ljekovitošću, ističe se čaj od jasmina.

Brojne su dobrobiti ovoga čaja - pomaže u borbi protiv stresa, depresije i anksioznosti, regulira težinu, ublažava glavobolju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti…

Čaj od jasmina nekada se pio samo u Aziji, ali u 16. vijeku trgovci su ga donijeli u Evropu. Tada su čajevi bili dostupni samo višim i bogatijim slojevima, pa su bili i znak luksuza.