Politika

Sve je očitije da se sa sudijom Brankom Perićem nešto čudno dešava

Dva dana zaredom održavaju se ročišta u dva možda i najpraćenija suđenja koja se odvijaju u Državnom sudu.

Prvo je ono koje se vodi u aferi ‘Respiratori’, a drugo je protiv osumnjičenih za skrivanje dokaza u slučaju ‘Dženan Memić’.

Oni koji redovno prate ovih ročišta i tok suđenja, sve ćešće i sve glasnije ukazuju na, u najmanju ruku, čudno ponašanje sudije Branka Perića.

No, krenimo redom.

Perić, špijunski romani i Osmica

A, početak svega u ovoj priči navodno je prvi proces koji se vodio protiv direktora OSA-e Osmana Mehmadagića u aferi poznatoj pod nazivom ‘Pošta’.

Mehmedagiću se tad sudilo jer je, prema otpužnici, zloupotrijebio svoj položaj i iskoristio resurse OSA-e da sazna ko je protiv njega podnio krivičnu prijavu, tvrdeći da se sve to radi u interesu države BiH.

Sudija u tom slučaju bio je Branko Perić. Sudija koji ima status zvijezde, svojevrsne moralne vertikale Suda BiH, miljenika stranih ambasada, čovjeka bez dlake na jeziku, neposredan u komunikaciji – kako na sudu tako i u medijskom prostoru.

No, već tu su zabilježeni neki čudni detalji odnosno ponašanje sudije Perića koje možda i nije u skladu s praksama i vrlo je neuobičajeno, da ne kažemo kontraproduktivno jer budi sumnju u pristrasnost.

Perić je tad imao brojne doskočice, a jedna od pamtljivijih je ona kada je tužiocu Olegu Čavki kazao:

“Gospodine tužioče, da ste u životu pročitali nekoliko špijunskih romana, sve bi vam bilo jasno”.

Sudija je svjedocima, među kojma je bio i zamjenik direktora OSA-e Trifko Buha, objašnjavao šta je hibridni rat, navodeći ga da je prijava protiv optuženog upravo to – hibridni rat protiv države BiH.

Mehmedagić je naravno oslobođen optužbi. Perić je u svom obrazloženju naveo ovo:

“Nije svaka zloupotreba krivično djelo”.

Nije naravno jasno gdje se pravi razlika, odnosno koja zloupotreba jeste, a koja nije, a mogao bi to biti i ozbiljan zadatak pravnicima za tumačenje i filozofiranje.

Famozni CMS, automatski sistem za dodjeljivanje predmeta sudijama, djeljuje, navodno je li – automatski i bez ikakvih uplitanja – Periću i predmet ‘Respiratori’.

Postao glavni sudija u slučaju ‘Respiratori’

Perić je nedavno, nakon što je naprasno u penziju otišla sutkinja Džemila Begović, postao predsjedavajući Sudskog vijeća.

A, njegovo ponašanje u ovom slučaju još je čudnije.

Tako, nekad vrlo direktni i operativni sudija, sad ima razumijevanje i strpljenja za gomili svjedoka koji su doživjeli amnezije i bukvalno se ničeg ne sjećaju u vezi s kriminalnom nabavkom tzv. malina respiratora.

Nije Perić reagirao ni kada je bilo očigledno da svjedoci lažu niti kada se vrlo brzo nakon što svjedoče ispostavi da nisu govorili činjenično već navijački i zaštitnički prema optuženicima.

S druge strane, nema baš previše strpljenja prema tužiocima.

Tako je Perić kritizirao tužioce zbog dokaza koji su ‘irelevantni’, dok je kao ‘relevantne’ prihvatio dokaze odbrane koji nisu ništa drugo do članci sa portala.

Perić nema razumijevanje ni za klasične tužilačke taktike kojima se pokušava ‘izvući’ odgovor od svjedoka. Za njega je to ‘maltretiranje’.

Ništa manje čudno nije bilo ni jučer kada je saslušavana svjedokinja Amela Katica Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Katica je jedna od ključnih svjedokinja jer je morala direktno vidjeti da li malina respiratori spašavaju živote ili ne. Međutim, Katica Mulalić se nije mogla sjetiti mnogih detalja, posebno ne oko pisma anesteziologa KCUS-a koji su upozoravali na pogubnost malina respiratora.

Sudija Perić naravno nije imao previše strpljenja da se iz svjedokinje izvuku konkretni odgovori, a čak joj je pomagao, pa i sugerirao odgovore.

“Recite da ne znate”, kaže Perić dodajući “Ako ne znate, jel'”.

To što se Katica Mulalić nije mogla sjetiti detalja pisma u kojem ljekari upozoravaju da ljudi umiru na malina rasporatorima, Perić je shvatio i raspilavio se nad njenom zbunjenošću, pa je bijes uputio ka tužiocu kazavši da ‘se svjedok proganja’.

‘Prestrog’ prema tužiocima u slučaju ‘Memić’

Ništa manje čudno nije ni ponašanje Perića u slučaju ‘Dženan Memić’.

I u ovom slučaju Perić rado izlazi ususret odbrani i optženicima – pa dozvoljava čudna pitanja koja nikud ne vode.

No, upamćeno će ostati kada je Perić napao tužioca tvrdeći da ‘kvalitet svjedoka pokušava nadomjestiti kvantitetom’. Sudija bi tokom sudskog preocesa trebao saslušati sve svjedoke, a o njihovim iskazima suditi i ocjenjivati ih kada sasluša sve. Međutim, Perić ne vidi potrebu za tim, pa je očigledno već odbacio neka svjedočenja kao bezvezna.

Mnogima je zaparalo uši i intimizacija koju Perić ispoljava prema jednom od optuženika.

Tako je sudija optuženog Hasana Dupovca oslovljavao sa ‘Hasane’.

Da sudija Perić nema jednak odnos prema tužiocima i advokatima, ukazao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić kazavši da je Perić ‘prestrog prema tužiocima’.

Famozni CMS

Uz sve ovo, a ovo su samo neki od brojnih detalja koji stvaraju ozbiljne sumnje, nije baš najjasnije kako to da se famozni CMS ‘natovari’ baš Periću tri vrlo značajna predmeta koji se nekako povezuju sa određenim strankama!?

S obzirom da se radi o izuzetno teškim, kompliciranim i predmetima koji privlače veliku pažnju javnosti, predjednik Suda BiH – u ovom slučaju Ranko Debevec – ima pravo da djeluje kako ne bi došlo do ‘opterećenja’ jednog sudije. Međutim nije.

Tokom saslušanja koje je provodima Istražna komisija Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu, nekoliko svjedoka je kazalo da je moguća manipulacija CMS-om i da se ona provodila u određenim slučajevima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare