västerbotten

Švedski misterij: Sir se može proizvesti samo u malenom selu na sjeveru zemlje. Ni DNK analiza nije pomogla da se otkrije zašto

Švedska pita od sira ili västerbottenostpaj omiljena je poslastica koja se tradicionalno jede tokom posebnih svečanosti, poput Božića, proslave ljetnog solsticija (midsommar) i raznih festivala. Švedskom specijalitetu slast daje sir västerbotten iz istoimene regije na sjeveru zemlje, a karakteriziraju ga orašasti okus i blago gorkasta, ali ugodna nota.

Mnogi ga smatraju kraljem švedskih sireva, a nastao je još u 19. stoljeću. Navodno, sasvim slučajno kada je mljekarica Ulrika Eleonora Lindström u selu Burträsk zbog svoje ljubavne avanture zanemarila brigu o siru, koji je fermentirao duže nego što je bilo uobičajeno, što je rezultiralo njegovim jedinstvenim okusom. Kako je sir osobito cijenjen, za njim je i velika potražnja – ali nemoguće ga je proizvesti bilo gdje drugdje nego u selu u kojem je nastao.

Ispostavilo se da se sir može proizvoditi samo u Burträsku – a niko ne zna zašto. Na to pitanje nije odgovorila forenzička DNK analiza, pa ni nijedan od brojnih dokumentaraca snimljenih o cijenjenom siru. Pretpostavlja se da bi za jedinstveni okus sira mogle biti krive lokalne police od smreke na kojima zrije, posebna mikroflora u mljekari ili čak dugi ljetni dani, koji utječu na raspoloženje krava.

"Prema najintrigantnijoj teoriji, za omiljeni okus sira zaslužan je meteorit koji je davno udario u to područje i napravio jezero pored Burträska te obogatio tlo kalcijem", piše BBC.

Västerbottenost je zaštićen geografski proizvod, a pita od tog sira simbol je regionalne i švedske kulinarske tradicije. Švedska pita od sira prešla je granice zemlje i udomaćila se u kuhinjama diljem Evrope i svijeta, ali kako se västerbotten ne može naći na svakom koraku, poslužit će parmezan, cheddar, gruyère ili neki drugi sir. Zaljubljenici u ovu pitu kažu kako je najbolje koristiti kombinaciju cheddara i parmezana u omjeru 50:50.

Västerbottenostpaj - sastojci:

  • 125 g putera, ohlađenog
  • 130 g brašna
  • 15 ml hladne vode (1 kašika)
Švedska pita od sira ili västerbottenostpaj/ Foto: Freepik

Nadjev:

  • 300 g ribanog gruyerea ili västerbottenosta
  • 3 velika jaja
  • 200 ml vrhnja
  • prstohvat mljevenog papra

Västerbottenostpaj - priprema:

  • Izmiješajte brašno, hladni puteri hladnu vodu dok se ne sjedine. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Izvadite tijesto iz frižidera. Razvaljajte ga i stavite u kalup za pitu promjera 20 cm. Odrežite višak tijesta s rubova i stavite kalup u zamrzivač na 30 minuta. Dok je tijesto u zamrzivaču, zagrijte rernu na 220 °C.
  • Viljuškom probušite rupice po tijestu, a zatim ga pecite u rerni 12-15 minuta. Izvadite tijesto iz rerne i ostavite da se ohladi.
  • Smanjite temperaturu rernena 200 °C. U velikoj posudi pomiješajte ribani sir, jaja, vrhnje i biber. Ulijte smjesu od sira u prethodno ispečeno tijesto. Pecite pitu 40-45 minuta, dok nadjev ne postane čvrst. Izvadite pitu iz rerne i ostavite je da odstoji barem 20 minuta prije posluživanja.

Savjeti za pripremu:

  • Ako imate svoj omiljeni recept za tijesto za slane pite, možete ga koristiti, ali obavezno prethodno ispecite tijesto kako biste spriječili da se namoči.
  • Ako vrh pite počne previše tamniti tokom pečenja, prekrijte je aluminijskom folijom i maknite foliju zadnjih pet minuta pečenja.
  • Ovaj recept prilagođen je za kalup promjera 20 cm, ali možete koristiti i nešto veće kalupe (do 23 cm), no nadjev će tada biti tanji.