Sven Alkalaj
Politika

Sven Alkalaj sutra govori pred Vijećem sigurnosti UN-a. Očekuju se žestoke kritike na račun Christiana Schmidta

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u sutra će se obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Očekuje se da Sven Alkalaj kritikuje Schmidta

Očekuje se da će ključna tema Alkalajevog obraćanja biti nametanje Izbornog zakona i Ustava BiH od strane vsokog predstavnika Christiana Schmidta.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH u izbornoj noći. Mnogi u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu su kritikovali ovaj potez njemačkog diplomate.

Većina kritika odnosi se na činjenicu da je Schmidt ovim potezom zacementirao etničke podjele u BiH. Na taj način je, prema kritičarima, jasno išao na ruku etnonacionalnim strankama. U prvom redu HDZ-u BiH pod vodstvom Dragana Čovića.

Schmidtov izvještaj će se naći pred VS UN, ali nije sigurno da će mu biti dopušteno da govori

Ono što je izazvalo nepovjerenje prema Schmidtu i njegovoj odluci je i činjenica da je o njoj komunicirao sa službenim Zagrebom. To je više puta potvrdio i sam premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata. Ako to bude moguće već na sastanku Evropskog vijeća u decembru jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da se hrvatska Vlada sistemski zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU.

Očekuje se da će sutra Sven Alkalaj upravo govoriti o ovim potezima Christiana Schmidta. Još uvijek se ne zna da li će pred Vijećem sigurnosti govoriti Christian Schmidt, kojeg Rusija ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH. No, sasvim sigurno je da će se pred Vijećem sigurnosti naći Schmidtov izvještaj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare