Postoje namirnice koje bismo mogli jesti svaki dan i u velikim količinama.
Međutim, postoje one koje u previsokim dozama mogu naštetiti našem zdravlju ili, u najgorem slučaju, dovesti do smrti.
Sol
Previše soli povisuje krvni pritisak.
Savjetuje se maksimalno šest grama kuhinjske soli dnevno.
Muškatni oraščić
Prstohvat je prihvatljiv, ali već u dozama od pet do 30 grama može dovesti do halucinacija, mučnine, povraćanja i lupanja srca zbog miristicina koji se u jetri pretvara u amfetamin i djeluje stimulativno, prenosi Živim.hr.
Cimet
Kasija cimet sadrži velike količine kumarina koji u previsokim dozama može oštetiti jetru i izazvati rak.
Ne bi trebalo jesti više od dva grama cimeta dnevno - osim ako je cejlonski jer on gotovo ne sadrži kumarin i stoga je bezopasan.
Kafa
Ako je doza kofeina previsoka (deset velikih šolja), postoji rizik od trovanja kofeinom, a moguće su i srčane aritmije.
Do četiri šalice kave dnevno je u redu i čak imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.
Krompir
U ljusci krompira nalazi se solanin koji u dozi od 0,5 miligrama po kilogramu tjelesne težine može izazvati trovanje.
Stoga krompir uvijek ogulite i uklonite zelene mrlje.
Paradajz
Paradajz također sadrži solanin.
Uklonite zelene dijelove paradajza ili pričekajte nekoliko dana da u potpunosti dozrije.
Lanene sjemenke
Vrlo su zdrave zbog omega-3 masnih kiselina, ali u dozi do dvije kašike dnevno.
Više od toga može izazvati neželjene reakcije na spojeve koji se oslobađaju tokom probave.
Kurkuma
Kurkumin djeluje protuupalno, ali može naštetiti jetri.
Ne smije se jesti više od tri miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno, nalaže Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).