Ekonomija

Švicarski gigant izdao upozorenje: ‘Savršena oluja se intenzivirala, rađa se novi svjetski poredak‘

nagrađuju otkaze banka Credit Suiss natpise

Švicarska investicijska banka Credit Suisse upozorila je da su finansijska tržišta pred "novim svjetskim poretkom" u jeku agresivnih poteza pojedinih središnjih banaka koje dizanjem referentih kamatnih stopa nastoje obuzdati inflaciju.

"Tržišta su upala u savršenu oluju. Imamo rastuću inflaciju, više kamatne stope i rat u Ukrajini kao faktore koji uzimaju investicijski danak. Ova oluja se proteklih dana dodatno intenzivirala s objavom američkih Federalnih rezervi o najvećem dizanju referentne kamatne stope od 1994. godine kao i s potezima Švicarske narodne banke koja je svojom agresivnom monetarnom politikom zatekla tržišta", ocijenio je šef odjela globalnih investicija u Credit Suisseu Michael Strobaek.

Kako izvještava londonski Daily Telegraph, Strobaek je u depeši odaslanoj svojim klijentima između ostalog napisao da je došlo do "korekcije" i na obvezničkom i na dioničkom tržištu tako da su investitori gotovo ostali bez sigurnog utočišta.

"Pogođeni su čak i dobro diverzificirani portfelji", upozorio je.

"Ovo u najmanju ruku predstavlja resetiranje trenutnog perioda još niskih kamatnih stopa i prelazak na eru globalno viših kamata. Tokom perioda prilagodbe za očekivati je nastavak velike volatilnosti na tržištima s obzirom da resetiranje sa sobom donosi i neizvjesnost te, naravno, značajno manje komotnu monetarnu politiku", ocjenjuje Strobaek i dodaje da je jedno od ključnih pitanja koliko će dugo potrajati ciklus dizanja kamatnih stopa te koliko će snažno biti ekonomsko usporavanje.

Ipak, Strobaek smatra da investitori ne bi trebali gubiti nadu te kaže da im ne bi preporučio napuštanje tržišta u ovom trenutku.

"Lako je objesiti kopačke o klin u trenucima najvećih turbulencija i percipiranih rizika. Ali, ja čvrsto vjerujem da situacija nije tako mračna. Jedan od naših temeljnih investicijskih principa je da "protok vremena na tržištu uvijek nadvlada neki trenutak", i to bi, po meni, trebalo primijeniti i sada.

Istovremeno, fond menadžer obvezničkog fonda Nomura Global Dynamic Richard Hodges smatra da američki Fed dizanjem kamatnih stopa orkestrira recesiju te predviđa da do oporavka tržišta neće doći sve do prestanka takve monetarne politike.

"Fed je sada usredotočen isključivo na smanjivanje inflacije pa je odlučio orkestrirati recesiju. Cilj im je rebalansirati razliku između potražnje i ponude tako što će smanjiti potražnju", kaže Hodges.

Ipak, i on ima mrvicu optimizma, a investitore poziva na strpljenje, odnosno da pričekaju kraj dizanja kamatnih stopa što će, po njemu, predstavljati nevjerojatnu priliku investitorima za dobru zaradu.