Za sve one koji ne mogu zamisliti da jedu hamburger bez pomfrita ili koji jednostavno vole jesti pomfrit pa makar i same, s ovim receptom neće morati brojati kalorije.
Prženi krumpirići ili pomfrit popularno je u cijelom svijetu.
Iako je jako ukusan, pomfrit pripada među najnezdravije obroke. Krumpir je sam po sebi jako dobar izvor B vitamina, ali jednom kada se uroni u vruće ulje, ova se niskokalorična namirnica pretvara u kaloričnu bombu, koja podiže loš kolesterol.
Kako je nastao?
Belgijski novinar Jo Gérard tvrdio je da porodični rukopis iz 1781. govori da je krompir pržen prije 1680. u dolini Meuse, u tadašnjoj španskoj Nizozemskoj (današnja Belgija).
"Nastao je tako što su siromašni stanovnici Belgije imali običaj da svako njihovo jelo sadrži i male pohane ribice, no kada su se u zimskim mjesecima jezera smrzavala, bili su u nemogućnosti upecati svoj obrok te su stoga umjesto malih ribica kao prilog jelu stavljali pržene, na trakice narezane, krompire."
Pomfrit je nastao u Francuskoj i to od Antoine-Augustina Parmentiera, samo što to nije nikad nigdje bilo tačno zabilježeno.
Postoji priča da je naziv francuski krumpir nastao kada su Britanski i Američki vojnici za vrijeme prvog svjetskog rata stizali u Belgiju te su tamo okusili njihove pržene krompiriće koje su oni prozvali francuskim krompirima iz razloga što je francuski jezik najčesći jezik u Belgiji.
Krompir vam nije neprijatelj, ali sve zavisi od njegovog načina pripremanja. On može biti nezdrav ako vi odlučite da ga tako pripremite.
E sad, kako napraviti domaći pomfrit iz rerne? Donosimo recept kako napraviti domaći pomfrit iz rerne:
Sastojci:
- 4 kašičice maslinovog ulja
- 4 srednja krompira za pečenje
- 1/2 kašičice soli
- 1/8 do 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
- 1/4 šolje parmezana.
Priprema:
Pleh za pečenje obložite aluminijskom folijom, premažite s 2 kašičice maslinovog ulja. Stavite pleh na stranu. Isijecite krompir po dužini na trake debljine jedan do dva centimetra. Prebacite u veliku zdjelu. Dodajte preostalo maslinovo ulje. Izrezani krompir posolite i pobiberite crnim biberom. Na pripremljeni pleh za pečenje rasporedite krompir u jednom sloju. Pecite u rerni na 230 stepeni 12 minuta. Zatim okrenite krompir i pospite parmezanom. Pecite 10 do 12 minuta ili dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju.