Magazin

Tajna savršenog krompira

Papas arrugadas ili „naborani“ krompir španjolski je specijalitet, omiljen na Kanarima. Mali krompiri podjednake veličine najprije se očiste pa kuhaju u kori. Od običnog kuhanog krompira razlikuju se po karakterističnom izgledu koji im daje sol.

Da, sa solju se ne štedi – na kilogram krumpira ide 4-5 kašika soli. Nekad su se umjesto soli u vodu stavljale alge, što je zdravije – ali manje praktično. No tajna slasti tog španjolskog jela nije toliko u krompiru, koliko u umacima koji se uz njega poslužuju.

Crveni mojo picon i zeleni mojo verde puni su slasti i arome koju im daju začini. U zeleni umak idu ljute zelene papričice, korijandar ili peršun, bijeli luk, kim i vinsko sirće, kao i maslinovo ulje. Kod pripreme nema previše filozofije, sastojci se mogu usitniti nožem ili izmiksati. Kako bi bio kremastiji, u mojo verde neki kuhari dodaju avokado. Osim uz krompir, odličan je i uz roštilj.

Baza crvenog umaka je bijeli luk, a lijepu boju daje mu sušene chilli papričice. Osim uz krompir odličan je dodatak sendvičima, kao i tortiljama, prepečencu, pohovanim jelima ili ribi.

Sastojci za mojo picon:

5 čehne bijelog luka
1 kašikica sjemenki kima
2-3 sušena chillija
3-4 kašike prezle
½ kašikice dimljene paprike
2-3 kašike vinskog sirćeta
4-5 žlica maslinova ulja
voda prema potrebi

Priprema:

1. U avanu dobro zgnječite kim, bijeli luk i chilli sa solju pa dodajte papriku, sirće i ulje te nastavite gnječiti i miješati.

2. Dodajte prezle i zgnječite ih pa postepeno dolijevajte vode dok ne dobijete željenu teksturu.