Hit jeseni

Tako sočan i mekan: Kolač od lješnjaka napravi se začas, a niko neće moći stati na samo jednom komadu

FOTO: Freepik

Biskvitni kolači mnogima su omiljeni izbor za vikend jer se brzo spremaju i tako dobro pašu uz šoljicu popodnevne kafe.

U nastavku vam donosimo recept za kolač od lješnkaka koji se topi u ustima, a sve što vam treba su tri sastojka i malo vremena.

Kolač od lješnjaka – sastojci:

4 jaja

200 g šećera

200 g mljevenih lješnjaka

Kolač od lješnjaka – priprema:

Razdvojiti bjelanjke i žumanjke.

U jednoj posudi izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer.

Dodati snijeg od bjelanjaka u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješati.

U smjesu dodati lješnjake i promiješati špatulom.

Smjesu izliti u kalup dvadeset puta trideset centimetara.

Kolač peći na 180 stepeni oko pola sata.

Kada se kolač ohladi, možete ga posuti šećerom u prahu.

Savjet: Kolač možete preliti i otopljenom tamnom čokoladom. Provjerite naš recept za najfiniju čokoladnu glazuru, a ako volite eksperimentirati s okusima, kolač možete preliti i domaćim namazom od pistacija.