Politika

Tineke Strik: Pozivamo OHR da opozove izmjene Izbornog zakona

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se na društvenim mrežama povodom odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Strik je poručila da uz široku koaliciju od preko 25 predstavnika iz evropskog, njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta pozivaju Uredu visokog predstavnika (OHR) da opozove nedavne izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo.

Kako je navela, do takvih učinkovitih reformi treba doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem odluka OHR-a.

“Kao što znate u potpunosti podržavamo vaš mandat kao Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nadgledate implementaciju civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u dokumentu koji je objavila Tineke Strik.

Izražena zabrinutost

Ipak, dalje navodi kako 25 predstavnika iz Evropskog parlamenta kao i njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta izražavaju zabrinutost. Zabrinuti su zbog odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

“Izražavamo našu najdublju zabrinutost u vezi sa vašom upotrebom bonskih ovlasti na samom kraju izbornog dana. Činjenica da je Izborni zakon promijenjen na način da se na rezultate izbora utjecalo nakon što su glasači dali svoj glas, ne govori o velikom poštovanju demokratskih prava građana BiH”, navodi se u dokumentu.

Dalje se izražava zabrinutost da takva odluka nosi potencijalni rizik da ugrozi autoritet OHR-a kao institucije na duži vremenski rok.

Konačni paket

“U praktičnom smislu, predlažemo da opozovete korištenje bonskih ovlasti za izvršenje i ponudite raspravu širom zemlje o promjenama u političkom sistemu. Konačni paket bi trebao uključivati punu implementaciju relevantne sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava”. To se navodi u dokumentu koji potpisuje više od 25 predstavnika iz Evropskog, njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta.

U medijima je jučer procurilo pismo njemačkog zastupnika u Bundestagu Borisa Mijatovića i članice Evropskog parlamenta Tineke Strik iz Nizozemske. Pismo je namijenjeno visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. U pismu ga oštro kritikuju zbog korištenja bonskih ovlasti na kraju izbornog dana u BiH 2. oktobra. Kritike su upućene zbog odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Pismo koje je potpisalo ukupno 28 zastupnika zvanično je danas upućeno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare