Životni stil

Tiramisu torta od palačinki

Torte od palačinki idealna su poslastica kad ne želite da uključujete rernu. Najbolje od svega je što ne morate da se brinete ako vam i koja pukne jer niko neće primjetiti.

Palačinke za tortu mogu biti i nešto deblje, a kako bi im u kombinaciji s kremom od maskarponea ukus bio poput tiramisua, dodajte im i instant kafu. Najbolji izbor je ona u finom prahu.

Varijacija na temu radi se i s običnim, bijelim palačinkama, kremom od maskarponea i jagodama, a recept možete i pojednostaviti do te mjere da ih premažete pudingom od vanile.

Sastojci za palačinke:

3 jaja

300 g brašna

600 ml mlijeka

50 g putera

70 g tamne čokolade

3 kašike šećera

1 kašika instant kafe

prstohvat soli

Krema:

5 žumanca

120 g šećera

500 g maskarpone sira

250 ml slatke pavlake

1 kašičica arome vanile

Priprema:

Jaja izmiješajte sa šećerom pa dodajte so, kafu, brašno i mlijeko pa ponovno izmiješajte.

Rastopite maslac i čokoladu pa kad se malo ohladi umiješajte u smijesu.

Izmiksirajte žumanca sa šećerom pa ih kuhajte na pari oko 15 minuta miješajući, pa ih ostavite da se ohlade.

Prebacite žumanca u posudu i izmešajte s maskarponeom i aromom vanile pa kratko izmiksirajte da se sastojci povežu.

Slatku pavlaku umutite mikserom u šlag i dodajte ga maskarponeu sa žumancima.

Ispecite malo deblje palačinke. Na svaku stavite kašiku do dve smese pa preklopite drugom dok ne potrošite sastojke. Viškom krema obložite stranice torte. Prema želji ukrasite kakaom.