Osobe da celijakijom, intolerancijom na gluten ali i drugim problemima sa netolerancijom na određene namirnice, često su u nedoumici šta koristiti za ishranu.
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž.
Kod celijakije, konzumiranje ovog proteina izaziva autoimunu reakciju koja uzrokuje oštećenje ćelija tankog crijeva, što može da izazove dijareju, umor, gubitak težine, nadimanje, anemiju i druge problem.
A to dalje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, navode stručnjaci sa klinike Mayo.
Ovi su neki od prijedloga jela bez glutena:
Proja sa tikvicama
Potrebno: 100 grama palente, 100g brašna (MIX), 3 tikvice srednje veličine, 5 jaja, 100g lista špinata, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 2 kašike susama.
Priprema: Izerendati tikvicu na krupnije komade, posoliti i ostaviti da ispusti vodu. Poslije pola sata iscijediti višak vode.
Mikserom dobro umutiti jaja, dodati palentu, brašno i prašak za pecivo.
Na kraju dodati isjeckani špinat i sve sjediniti. Smjesu sipati u namašćen pleh, posuti susamom i peći na 200 stepeni, 25-30 minuta.
Paradajz čorba
Potrebno: 1 manja glavica crnog luka, 1 mrkva, 1/2 kašičice aleve paprike, 1/2 litra soka od paradajza, 1/2 l vode, 1 kašika maslinovog ulja, 3 kašike riže, 1/2 kašičice soli, 1 kašičica isjeckanog peršuna.
Priprema: Luk isjeckati i prodinstati na maslinovom ulju. Dodati izrendanu mrkvu i dinstati još 5 minuta. Dodati sve ostale sastojke i držati na peći dok se riža ne skuha. Na kraju dodati peršun.
Piletina sa povrćem
Potrebno: 200g pilećih prsa, 100g brokula, 1 crni luk, 10 maslina, 1/3 kašičica kima, 1/3 kašičica kurkume, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber.
Priprema: Piletinu isjeckajte na kockice veličine 2x2 centimetra.
Stavite na zagrijano ulje i propržite. Dodajte sitno sjeckan crni luk i mrkvu isječenu na trake. Ostavite pet minuta da se dinsta u poklopljenoj šerpi.
Brokulu razdvojite na manje cvjetiće i dodajte u meso i povrće. Dinstajte poklopljeno još pet minuta. Posolite, pobiberite, dobro promiješajte i na kraju dodajte masline i služite toplo.
Salata od krastavaca
Potrebno: 4 krastavca, 1/2 šolje kisele pavlake, 1 kašika jabukovog sirćeta, 1 kašičica meda, 1/2 kašičice soli, malo mljevenog bibera.
Priprema: Tanko isjecite krastavac. Posebno izmiješajte ostale sastojke, prelijte ih preko krastavaca i dobro promiješajte. Salatu ostavite u frižideru nekoliko sati i pred posluženje dodajte so i biber.
Mafini sa jabukama
Potrebno: 600g izerendanih jabuka, 250g brašna bez glutena (MIX), 50g šećera, 120g putera, 1 prašak za pecivo, po želji cimet i orasi.
Priprema: Otopite puter na tihoj vatri. Pomiješajte sve sastojke dok tijesto ne postane glatko. Podijelite u 12 kalupa za mafine i po želji preko stavite sjeckane orahe.
Pecite ih na 160 stepeni oko 35 minuta u prethodno zagrijanoj rerni. Kad se ispeku, ostavite ih da se skroz ohlade, prenosi Kurir.