apple cake

Topi se u ustima: Napravite mekan i sočan kolač koji najavljuje dolazak jeseni

Iako su još topli i sunčani, prvi dani septembra mirišu na kruške, jabuke i pumpkin spice latte! Početak septembra znači početak nove školske godine, a to znači da se u samo nekoliko dana potpuno prebacujemo iz ljetnog u jesenski mood. Obnavljamo garderobu, preuređujemo dječje sobice i nabavljamo školski pribor, a vesele nas i novi sezonski plodovi u kuhinji. Jabuke su jedno od svima omiljenog jesenskog voća, a iako ih jedemo tokom cijele godine, sada su najsočnije, najslađe i pune okusa. Kada neko spomene jabuke, mi odmah razmišljamo o desertima – štrudla od jabuka, crumble od jabuka, jabuke u šlafruku ili apple cake? Izbor nije lagan, no danas smo se odlučili za preukusan apple cake!

Sastojci

Za jabuke:

  • 6 jabuka (Granny Smith ili Gala) oguljenih i nasjeckanih na kockice
  • 5 kašika bijelog šećera
  • 1 kašika cimeta

Za tortu:

  • 360 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 400 g šećera
  • 200 g ulja
  • 60 ml soka od narandže (ako nemate može i mlijeko ili voda)
  • 2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 4 jaja

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 C.

U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, šećer i cimet. Ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so.

U trećoj zdjeli pomiješajte ulje, sok od narandže, ekstrakt vanilije i šećer.

Mokre sastojke dodajte mješavini brašna i promiješajte.

Smjesi dodajte jedno po jedno jaje – miksajući između dodavanja jaja.

Kalup za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom, višak brašna maknite.

Tanak sloj smjese ulijte u kalup, pa na njega dodajte 1/4 jabuka s cimetom i šećerom.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu i sve jabuke – završni sloj je smjesa za tortu.

Smjesa neće pokriti sve jabuke, pa ne brinite oko toga, u pečenju će se rasporediti.

Pecite 1 h i 30 min.