Torta od kokosa savršen je desert za bilo koje doba godine. Riječ je vrlo ukusnoj torti koja je istovremeno vrlo lagana i sočna.
Okus torte oplemenjuje se kokosovim mlijekom i pahuljicama kokosa, a dodatno ga možete pojačati i ekstraktom kokosa. Ako ne možete pronaći ekstrakt kokosa u trgovinama, ne brinite se. Ispustite taj sastojak iz recepta – i dalje ćete uživati u savršenoj torti.
Krema za tortu radi se od putera, sirnog namaza i šećera u prahu, koji slastici daju savršenu ravnotežu kiselih i slatkih okusa, uz neodoljivu kremastu teksturu.
Dakako, ne zaboravite cijelu tortu posuti pahuljicama kokosa, koje se u nekim trgovinama nazivaju i kokosovim brašnom. Upravo će te pahuljice dati sjajan kontrast mekanoj teksturi biskvita.
Sastojci za tortu od kokosa:
Sastojci za biskvit:
400 g brašna
400 g bijelog šećera
250 ml nezaslađenog kokosova mlijeka
230 g putera
125 ml biljnog ulja
6 jaja
2,5 čajnih kašičica praška za pecivo
2 čajne kašičice ekstrakta kokosa
1 kašika ekstrakta vanilije
Sastojci za kremu:
- 350 g putera
- 300 g pahuljica od kokosa (kokosovo brašno)
- 230 g sirnog namaza
- 220 g šećera u prahu
- 1 kašika svježe iscijeđenog soka limuna
- 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
- ½ čajne kašičice ekstrakta kokosa
- kokosovo mlijeko po želji
Priprema torte od kokosa:
- Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni.
- Namastite dva kalupa za torte promjera 20 centimetara, obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Za biskvit: Pomiješajte brašno s praškom za pecivo u velikoj posudi.
- U drugoj posudi pomiješajte nezaslađeno kokosovo mlijeko, biljno ulje, ekstrakt vanilije i ekstrakt kokosa.
- U mikser stavite puter sobne temperature i šećer i miksajte sve zajedno dok ne dobijete glatku smjesu.
- U smjesu dodajte šest jaja (sobne temperature). Nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.
- Postepeno umiješajte brašno te smjesu na bazi kokosova mlijeka i biljnog ulja.
- Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela i prebacite u pripremljene kalupe za torte.
- Biskvit stavite peći u prethodno zagrijanu rernuna oko 30 do 35 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni do kraja prije nego što ih izvadite iz pećnice.
- Ohladite biskvite do kraja te ih izvadite iz kalupa.
- Za kremu: U mikser stavite puter i sirni namaz sobne temperature te prosijani šećer u prahu. Začinite ekstraktom vanilije i kokosa te svježe iscijeđenim limunovim sokom. Miksajte sve zajedno dok ne dobijete glatku kremu.
- Ako je krema pregusta, dodajte nekoliko žlica nezaslađenog kokosova mlijeka.
- Premažite vrh jednog biskvita s otprilike 30 posto kreme. Preko premazanog biskvita stavite drugi pečeni biskvit i nastavite mazati kremu preko vrha i rubova dok ne potrošite svu kremu.
- Pospite tortu s pahuljicama od kokosa i stavite u hladnjak na barem pola sata da se stisne.
- Poslužite tortu dobro ohlađenu. Dobar tek!