Pita od limuna i sira jedan je od najpopularnijih recepata kulinarskog internetskog portala Taste of Home, a pogledalo ga je više od milion sladokusaca. Za recept možete koristiti kupovno tijesto za tart, ali ga i sami ispeći. U svojim receptima Amerikanci koriste šoljice, a jedna odgovara 198 g šećera, 228 g šećera u prahu, odnosno 120 g brašna.
Sastojci za koru:
150 g brašna
25 g šećera u prahu
125 g maslaca
1 kašika ledene vode
1 kašika kiselog vrhnja
Krema od limuna
1 i 1/4 šoljica šećera
6 kašika škrobnog brašna
1 i 1/4 šoljice vode
1/2 kašikice soli
2 kašike maslaca
2 kašikice naribane limunove korice
1/2 šoljice limunova soka
4-5 šoljica žute jestive boje za kolače prema želji
Krema od sira:
310 g kremastog sira
3/4 šoljice šećera u prahu
1 kapika limunova soka
tučeno vrhnje, prema želji
Priprema:
1. Izmiksajte ili umijesite ručno brašno s hladnim maslacem narezanim na listiće i ostalim sastojcima pa tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u krpu ili plastičnu foliju te stavite u frižider na najmanje pola sata.
2. Kalup za tart pospite brašnom i po njemu rasporedite tijesto. Izbockajte ga na nekoliko mjesta viljuškom, položite papir za pečenje i suhi grah ili rižu kako se tijesto ne bi dizalo tokom pečenja. Pecite na 180 Celzijevih stepeni 15-20 minuta.
3. Pomiješajte 3/4 šoljice šećera, škrobno brašno i sol u lončiću pa umiješajte vodu neprestano miješajući pjenjačom. Zagrijte do vrenja na laganoj vatri pa je smanjite i dodajte ostatak šećera te kuhajte dvije minute.
4. Maknite s vatre, umiješajte maslac, naribanu limunovu koricu te, prema želji, boju za kolače. Umiješajte limunov sok i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko jedan sat.
5. Za kremu od sira izmiješajte kremasti sir i šećer u prahu te limunov sok, a prema želji dodajte i tučeno vrhnje).
6. Napunite koru za pitu kremom od sira pa dodajte kremu od limuna i ohladite preko noći.