Danas je prvi dan ramazana, koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Za prvi iftar donosimo vam recept za supu od tarhane.
Ova tradicionalna domaća supa u cijeloj BiH zove se tarhana, samo je u Krajini zovu trahana. Za ovo jelo se vjeruje kako potječe iz istočnog Egeja, te da se originalo zove “tarakhaneh“ što znači – hrana za siromašne. Danas je tarhana sve više u upotrebi i sastavni je dio jelovnika i u restoranima.
Način spravljanja čorbe tarhane također ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.
Tarhana supa
Potrebno:
- 1 l pilećeg ili telećeg temeljca
- Komadići mesa od kojih ste pravili temeljac
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 manja mrkva
- 1 lovorov list
- 2 kašike brašna
- malo putera
- Pola čaše kisele tarhane ili obične
- 4 kašike pavlake
Priprema:
- U šerpu staviti puter sa malo ulja, dodati izrezani na sitno luk,
- Dinstati nekoliko minuta pa dodati brašno… miješati dok se ne sjedini
- Dodati na sitno nasjeckanu mrkvu i još malo dinstati
- Dodati začine
- Nasuti vodu, pojačati vatru da provri, pa smanjiti neka se kuha 30-ak min.
- Kad je mrkva skoro kuhana, dodati tarhanu, promiješati i pustiti dok se i ona ne skuha, a to bi bilo otprilike za 20-ak min
- Na kraju kad je sve lijepo skuhano, dodati komadiće mesa
- Promiješati supu, i pustiti da vri još 3-4 min
- Servirati toplo sa kašikom pavlake na vrhu