Svijet

Traju hakerski napadi na Ukrajinu, mnoge vladine stranice nedostupne

Internetske stranice ukrajinskih ministarstava odbrane, vanjskih i unutarnjih poslova bile su nedostupne ili su se bolno sporo učitavale u četvrtak ujutro nakon hakerskih napada, dok je istovremeno Rusija vojno udarila na svog susjeda, a eksplozije potresale prijestonicu Kijev i druge velike ukrajinske gradove.

Uz DDoS napade 23. februara, istraživači kibernetičke sigurnosti rekli su da su neidentificirani napadači zarazili stotine računala destruktivnim softverom, neke čak u susjednoj Latviji i Litvaniji, prenosi "Firstpost".

Zvaničnici su dugo očekivali da će cyber-napadi prethoditi i pratiti bilo koju ruski vojnu akciju.

Kombinacija DDoS napada, koji bombardiraju web stranice neželjenim prometom kako bi ih učinili nedostupnim, i zaraze spomenutim softverom dio su ruske taktike u kojima su cyber-operacije kombinirane s agresijom u stvarnom svijetu.

ESET Research Labs saopćio je da je u srijedu otkrio dosad neviđeni dio štetnog softvera za brisanje podataka na "stotinama raučnara u zemlji". Nije jasno koliko je mreža pogođeno.

"S obzirom na efikasnost softvera, pretpostavljamo da je to zaista bio slučaj i da su zahvaćeni strojevi izbrisani", rekao je voditelj istraživanja ESET-a Jean-Ian Boutin.

Nije želio imenovati mete, ali je rekao da su to "velike organizacije". ESET nije mogao reći tko je odgovoran.

Symantec Threat Intelligence otkrio je tri organizacije pogođene softverom za brisanje - saradnike ukrajinske vlade u Latviji i Litvaniji te finansijsku instituciju u Ukrajini, rekao je tehnički direktor Vikram Thakur.

Obje zemlje su članice NATO-a.

"Napadači su krenuli na te mete ne mareći gdje bi se fizički mogli nalaziti", rekao je Thakur.