Mnogi se pitaju treba li sirovo pileće meso oprati prije kuhanja? Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da ne treba.
Daske za rezanje, pribor, posuđe i radne ploče treba oprati vrućom vodom i sapunom nakon pripreme piletine.
Ostatke piletine treba ohladiti ili staviti u zamrzivač u roku od dva sata ili unutar jednog sata ako je temperatura zraka iznad 32 stepena.
Inače, piletina je najpopularnije meso, a samo u Americi se godišnje oko milijun ljudi razboli od posljedica jedenja kontaminiranog mesa peradi. Piletina je, naprimjer, često kontaminirana bakterijama Campylobacter, Salmonella i Clostridium perfringens.
Otprilike jedno od svakih 25 pakiranja piletine kontaminirano je salmonelom, koja uzrokuje više bolesti koje se prenose hranom nego bilo koja druga bakterija, piše Fox News. Konzumiranje nedovoljno kuhane piletine ili druge hrane u obliku pića kontaminiranih sirovom piletinom ili njenim sokovima može dovesti do trovanja hranom.