paziti na unos šećera

Tri deserta koje ljudi sa predijabetesom mogu da jedu skoro svaki dan

Kad je reč o predijabetesu, ključno je promijeniti način života i paziti na ishranu, posebno kad je u pitanju unos šećera.

Međutim, to ne mora da znači opraštanje od svih poslastica.

Iako postoji mnogo slatkih deserata koje bismo trebali da izbjegavamo ako pokušavamo da održimo stabilan nivo šećera, postoji mnogo ukusnih opcija koje ne podižu šećer u krvi.

Dijetetičar Jessi Feder otkrio je tri poslastice u kojima osobe s predijabetesom mogu da uživaju skoro svaki dan.

Kriške jabuke u kombinaciji s puterom od orašastih plodova ukusna su i zdrava opcija.

"Kriške jabuke neće vam toliko povisiti šećer u krvi u kombinaciji sa zdravom masnoćom, kao što je puter od oraha", rekao je dijetetičar za SheFinds.

Zdrave masti prisutne u maslacu od oraha igraju ključnu ulogu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Feder naglašava:

"Uparivanje bilo kojeg voća sa zdravom masnoćom pomoći će vam da spriječite previsok šećer u krvi.

Štaviše, sadržaj vlakana u jabukama dodaje još jedan sloj regulacije šećera u krvi, čineći ovaj izbor deserta dobitnom kombinacijom.

Ako žudimo za nečim kremastim i zasitnim, pravi izbor je grčki jogurt s bobičastim voćem, koji je takođe zdrav i za crijeva".

Objašnjava da je "grčki jogurt s bobičastim voćem još jedan sjajan zdravi desert, čak i za predijabetičare."

Visoka količina proteina i zdravih masnoća u grčkom jogurtu doprinosi održavanju šećera u krvi pod kontrolom.

"Vlakna iz voća također mogu da pomognu u održavanju šećera u krvi pod kontrolom", dodao je on.

Pečene jabuke posute cimetom izvrsna su poslastica koja neće uzrokovati dramatične promjene u nivoima glukoze u krvi.

"Pečene jabuke s cimetom odlična su opcija za desert za predijabetičare", tvrdi dijetetičar.

Jabuke su bogate vlaknima i pomažu u sprečavanju skokova šećera u krvi, dok cimet ima sposobnost regulisanja šećera u krvi.

Ova opcija nije samo ukusna, već je i pametan izbor za one koji paze na predijabetes, prenosi Index.hr.