Svijet

Tri hiljade američkih dobrovoljaca odlazi da se bori u Ukrajinu u Legiji stranaca

Predstavnik ukrajinske ambasade u Washingtonu za Glas Amerike (VOA) je potvrdio da se 3.000 američkih dobrovoljaca odazvalo pozivu Ukrajine i apelima njenog naroda te da će pomoći u borbi protiv ruske invazije.

Kako piše VOA, mnogi dolaze iz različitih zemalja, a najviše je dobrovoljaca iz Gruzije i Bjelorusije.

U emotivnom videu objavljenom na svom Telegram kanalu u četvrtak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pomenuo je “međunarodnu legiju” od 16.000 stranih dobrovoljaca od kojih se traži da se “pridruže odbrani Ukrajine, Evrope i svijeta”.

“Nemamo šta da izgubimo osim sopstvene slobode“, rekao je tada Zelenski.

Vlada Ukrajine je već privremeno ukinula vize kako bi dobrovoljci mogli stići u zemlju, a nakon što je apel Zelenskog odjeknuo u javnosti. Među dobrovoljcima je i Matthew Parker, američki veteran koji je navršio 22 godine staža službe u američkoj vojsci.

Otac četvero odrasle djece odlučio je otići u Ukrajinu da se bori i prije apela Zelenskom.

Naime, njegov prvobitni plan bio je da se ukrca sa još 12 veterana na avion u Poljskoj te da stignu do ukrajinske granice i prijave se u jedinice teritorijalne odbrane zajedno sa ostalim ukrajinskim dobrovoljcima.

Međutim, nakon što je Zelenski zatražio pomoć, taj put će biti bolje organizovan.

Osim ljudske i moralne obaveze da pomogne narodu Ukrajine, Parkera je i činjenica da je služio u američkim snagama sa ukrajinskim američkim vojnikom dodatno potakla na taj potez.

“Sa mnom u službi je bio vojnik u Iraku koji je dolazio iz Ukrajine”, kazao je Parker pojasnivši da je njegov kolega dobio američko državljanstvo nakon čega se pridružio vojsci i često sa njim dijelio pojedinosti o svom domu i porodici.

Parker je inače rodom iz Južne Karoline, američke savezne države i u godinama koje je proveo u američkoj vojsci bio je i instruktor, ali i vođa u mnogim vojnim operacijama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare