Tradicionalni kolači uvijek su najbolja opcija, a recept koji donosimo u nastavku spoj je modernog okusa s tradicionalnom recepturom, stoga biste mu mogli dati priliku ovoga vikenda.
Radi se o kolaču tri leće, mekanom kolaču kojemu tepaju da je savršen i najsočniji na svijetu. Spužvasti biskvit natopljen je s tri vrste mlijeka (tako je dobio i naziv), a naša varijanta je nešto jednostavnija, i tu u kombinaciji s pistacijama.
Sastojci
- 6 jaja
- 150 g šećera vanilin šećer
- 150 g brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 500 ml slatkog vrhnja
- 800 ml mlijeka + 6 kašika šećera
- kašika kreme od pistacije + kašika slatkog vrhnja
- 90 g usitnjenih pistacija
Priprema
Odvojite bjelanca od žumanaca. 6 bjelanaca umutite u čvrsti snijeg, dodati 150 g šećera i vanilin šećer pa mutiti sve dok se šećer ne otopi.
Dodavati jedno po jedno žumance, mutiti najmanjom brzinom.
Pomiješati 150 g brašna i pola vrećice praška za pecivo pa polako dodati u smjesu s jajima, smjesa mora biti prozračna.
Izliti u kalup dimenzija 20 puta 30 cm pa peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.
Biskvit prohladiti pa izvaditi iz pleha.
U pleh sipati 500 ml slatkog vrhnja, vratiti koru u pleh na to vrhnje, zaliti s 800 ml mlijeka koje ste pomiješali sa šest kašika šećera.
Kremu od pistacija razmutiti s malo mlijeka pa premazati preko natopljenog biskvita.
Ukrasiti s komadićima pistacije.