Mrkva je hrskava, ukusna, veoma hranljiva i ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da vam samo 3 mrkve daju energiju da prepješačite 4,5 km.
Mrkva se prvo i koristila kao lijek, a ne kao hrana. I danas se koristi širom svijeta i veoma je popularna namirnica, vjerovatno zbog već pomenute visoke nutritivne vrijednosti, jednostavnosti u njenoj preradi i pripremi, kao i mogućnosti da se čuva više mjeseci.
Zdravstvene prednosti mrkve su:
Podržava probavu
Mrkva je bogata vlaknima, a to pomaže u sprečavanju zatvora. Jedna mrkva sadrži oko 2 grama vlakana, ili 8 % preporučene dnevne vrijednosti. Konzumiranje mrkve također može poboljšati vaše crijevne bakterije.
Može smanjiti rizik od nastanka raka
Hrana bogata vlaknima poput mrkve može pomoći u zaštiti od raka debelog crijeva, jer pozitivno utječe na varenje. Osim toga, pokazalo se da određeni antioksidansi u mrkvi imaju antikancerogene efekte.
Stabilizuje nivo šećera u krvi
Mrkva ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne izaziva veliki skok šećera u krvi kada je jedete. Njen sadržaj vlakana također pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Dobra je za zdravlje srca
Crvena i narandžasta mrkva imaju visok sadržaj likopena i antioksidansa koji štiti srce. Mrkva također može smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i nivo holesterola.
Štiti kožu od UV zračenja
Iako nisu tako efikasni kao krema za sunčanje, antioksidansi beta karotena i likopena mogu pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja koje je uzrokovano UV zracima.
Može pozitivno utjecati na gubitak težine
Mrkva ima malo kalorija, a mnogo vlakana. Njeno konzumiranje povećava osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje i pomoći pri gubitku težine.