Coleslaw je američki izraz za salatu koja se priprema od korjenastog povrća poput kupusa i mrkve, a koje se obično sljubljuje s kremastim preljevom na bazi majoneze.
Iako se danas smatra sastavnim dijelom američke kuhinje te se poslužuje uz mesna i riblja jela – najčešće uz roštilj i uz burgere – ta salata originalno potječe iz Nizozemske.
Vjeruje se da je osmišljena u 18. stoljeću, a ime coleslaw potječe od nizozemskog izraza koosla, koji označava salatu od kupusa i mrkve.
Salatu možete pripremiti na više načina. Mi vam donosimo recept za tri različite vrste u nastavku teksta.
Sastojci za kremasti coleslaw:
250 g jogurta
200 g majoneze
180 g naribanog svježeg zelenog kupusa
150 g naribane svježe mrkve
100 g naribanog svježeg ljubičastog kupusa
3 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
2 kašike meda
2 kašike octa
so i biber po želj
Priprema kremastog coleslawa:
U velikoj posudi pomiješajte majonezu i jogurt. Začinite je s medom, sjeckanim peršinom i octom. Dodajte so i biber po želji.
Umiješajte svježe nasjeckano povrće, zeleni i ljubičasti kupus i mrkvu. Dodajte i kriške luka.
Pomiješajte sve zajedno. Stavite u frižider da se sastojci sljube i ohlade.
Poslužite ohlađenu salatu kao prilog uz jelo. Prijatno!
Sastojci za coleslaw s preljevom na bazi luka:
300 g naribanog zelenog kupusa
200 g šećera
125 ml biljnog ulja
80 ml octa
20 g naribanog luka
1 čajna kašikica sjemenki celera
so i biber po želji
Priprema coleslawa s preljevom na bazi luka:
Naribajte zeleni kupus i stavite ga sa strane.
U lončiću pomiješajte šećer i ocat i zagrijte smjesu na umjerenoj temperaturi na šporetu dok se šećer na rastopi.
Uklonite lončić sa šporeta i umiješajte preostale sastojke: biljno ulje, naribani luk, sjemenke celera, so i biber. Sve dobro promiješajte.
Ohladite preljev do kraja, a potom ga pomiješajte s naribanim kupusom.
Ohladite u frižideru prije posluživanja. Prijatno!
Sastojci za coleslaw s osvježavajućim preljevom:
180 g svježe naribanog ljubičastog kupusa
180 g svježe naribanog zelenog kupusa
180 g svježe naribane mrkve
65 ml maslinova ulja
40 g suncokretovih sjemenki
40 g sjemenki bundeve
2-3 kašike limunova soka
1 češanj bijelo gluka
½ čajne kašikice kumina u prahu
šaka svježeg peršina
so i biber po želji
Priprema coleslawa s osvježavajućim preljevom:
U velikoj posudi pomiješajte naribani svježi zeleni i ljubičasti kupus te mrkve. Dodajte i svježe nasjeckani peršun.
U tavi tostirajte sjemenke dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
Pomiješajte tostirane sjemenke s ostatkom salate.
U staklenki s poklopcem napravite preljev za salatu: ulijte maslinovo ulje, limunov sok, naribani bijeli luk, kumin u prahu, sol i papar. Poklopite staklenku i dobro protresite.
Pospite preljev preko salate i dobro promiješajte.
Stavite u frižider i poslužite ohlađenu kao prilog uz jelo. Prijatno!