Hrskavi izvana

Trik-sastojak za najfiniji pečeni krompir koje ste ikada probali

Izvana je hrskav, a iznutra mekan zahvaljujući postupku koji uključuje dvostruku termičku obradu

Isprobajte recept za pečeni krompir koji se topi u ustima. Izvana je hrskav, a iznutra mekan zahvaljujući postupku koji uključuje dvostruku termičku obradu.

Krompir se prvo ispeče na mnogo maslaca, a potom podlije mesnim temeljcem – najbolje pilećim, i dovrši u rerni zajedno s bijelim lukom i začinskim biljem. Upravo je mesni temeljac trik-sastojak koji jelu daje nevjerovatnu sočnost.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, krompir možete podliti i povrtnim temeljcem. Najbolje rezultate dobit ćete pak ako u receptu koristite vrstu krompira s manje škroba.

Ovako pripremljen krompir poslužite s pečenim piletom, odreskom ili burgerima. Ma, zapravo, krompir je toliko fin da ga možete i samostalno jesti uz kakvu sezonsku salatu.

Sastojci:

1 kg krompira
250 ml pilećeg temeljca
60 g maslaca
30 ml ulja
2-3 čehne bijelog luka
1 kašika svježeg ruzmarina
1 čajna kašičica nasjeckanog timijana
so i biber po želji

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
  2. Ogulite krompir, narežite ga na komade veličine oko 2,5 centimetara. Dobro ih posolite i pobiberite.
  3. U većoj tavi zagrijte ulje i maslac pa dodajte krompir. Pecite krompir oko pet minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu koricu.
  4. Podlijte krompir pilećim temeljcem, dodajte nasjeckani bijeli luk, ružmarin i timijan i sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu rernu.
  5. Pecite krompir dok se termički ne obradi do kraja – otprilike 20 do 25 minuta – a temeljac ne reducira.
  6. Poslužite krompir topao.