Isprobajte recept za pečeni krompir koji se topi u ustima. Izvana je hrskav, a iznutra mekan zahvaljujući postupku koji uključuje dvostruku termičku obradu.
Krompir se prvo ispeče na mnogo maslaca, a potom podlije mesnim temeljcem – najbolje pilećim, i dovrši u rerni zajedno s bijelim lukom i začinskim biljem. Upravo je mesni temeljac trik-sastojak koji jelu daje nevjerovatnu sočnost.
Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, krompir možete podliti i povrtnim temeljcem. Najbolje rezultate dobit ćete pak ako u receptu koristite vrstu krompira s manje škroba.
Ovako pripremljen krompir poslužite s pečenim piletom, odreskom ili burgerima. Ma, zapravo, krompir je toliko fin da ga možete i samostalno jesti uz kakvu sezonsku salatu.
Sastojci:
1 kg krompira
250 ml pilećeg temeljca
60 g maslaca
30 ml ulja
2-3 čehne bijelog luka
1 kašika svježeg ruzmarina
1 čajna kašičica nasjeckanog timijana
so i biber po želji
Priprema:
- Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
- Ogulite krompir, narežite ga na komade veličine oko 2,5 centimetara. Dobro ih posolite i pobiberite.
- U većoj tavi zagrijte ulje i maslac pa dodajte krompir. Pecite krompir oko pet minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu koricu.
- Podlijte krompir pilećim temeljcem, dodajte nasjeckani bijeli luk, ružmarin i timijan i sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu rernu.
- Pecite krompir dok se termički ne obradi do kraja – otprilike 20 do 25 minuta – a temeljac ne reducira.
- Poslužite krompir topao.