Iskoristite sezonu patlidžana i napravite ukusne pohovane patlidžane. Umjesto pohovanja u dubokom ulju poslužite se malim trikom i hrskave zalogaje napravite bez puno dodatnih masnoća – u rerni.
Evo šta trebate napraviti.
Sastojci za pohovane patlidžane:
450 g patlidžana
250 g prezle
70 g brašna
30 g naribanog parmezana
3 kašike maslinova ulja
2 velika jaja
1 kašika mediteranske mješavine začina
so i biber po želji
Kako pripremiti pohovane patlidžane:
- Narežite patlidžane na kriške debljine oko 1 centimetra. Dobro ih posolite i stavite u čistu pamučnu krpu na oko pola sata. So bi trebala izvući višak vode iz patlidžana.
- Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni, a u nju stavite plitki lim za pečenje.
- Istucite jaja u jednoj zdjelici, u drugu stavite brašno, a u treću prezlu pomiješanu s mediteranskim začinima, malo bibera i naribanim parmezanom.
- Pamučnom krpom istisnite višak vode iz nasoljenih kriški pet patlidžana.
- Tako pripremljene kriške patlidžana uvaljajte u brašno, jaja, a potom i u mješavinu prezle. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Pažljivo izvadite vrući lim iz rerne i preko njega ravnomjerno prelijte tri kašike ulja.
- Na namašćeni lim stavite panirane patlidžane u jednom sloju i vratite u rernu. Pecite oko 20 minuta dok donji sloj patlidžana ne dobije hrskavu smeđu koricu. Okrenite pohance i pecite ih još 10 do 20 minuta.
- Poslužite s umakom po želji.