Sastojci:
- 1 kg brašna
- 0.5 l kiselog mlijeka
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
U brašno umiješati prašak za pecivo (ili pola kašičice sode bikarbone) i so.
U kiselo mlijeko sipati čašu vode (oko 3 dl) pa sa brašnom umijesiti tijesto.
Tijesto premazati uljem i dobro umijesiti. Oblikovati pogaču i staviti u podmazanu tepsiju.
Pogaču odozgo premazati sa malo ulja i izbockati viljuškom.
Peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni. Kad počne da rumeni smanjiti temperaturu i peći dok se dobro ne zarumeni, još oko 40 minuta.
Pečenu pogaču umotati u čist platneni stolnjak. Ostaviti desetak minuta da se prohladi pa lomiti rukama. a nikako je ne sjeći.
Služiti uz kajmak. sir ili suhomesnate proizvode. (Umjesto kiselog mlijeka možete pogaču zamijesiti sa jogurtom).