Krompir-salata svima je omiljena, jedemo je u svim prilikama, služimo je uz ribu, ali i uz mesna jela, volimo je dobro začinjenu, s više ili manje luka. Uz poznate začine kao što su biber i so te ulje i sirće, Austrijanci i Nijemci svoju krompir-salatu obogaćuju toplom goveđom supom i kašičicom senfa.
Sastojci:
- 1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
- 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
- 250 ml goveđe supe
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica sirćeta
- 3 kašike ulja
- malo bibera
- so
- nekoliko grančica svježeg peršuna
Priprema:
- Operite krompir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u ljusci oko 30 minuta. Kad je krompir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na kriške podjednake debljine.
- Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promiješajte.
- U toplu supu dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krompira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
- Nasjeckajte nasitno svježi peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite, pažljivo promiješajte i poslužite.