Magazin

Trikovi za savršenu domaću supu

Vjerovatno vam se dešavalo da vam supa nekada bude premasna, ili pak nedovoljno bistra, ili jednostavno imate osjećaj da joj nešto fali… Tu je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Ako želite da dobijete masniju pileću supu, pile treba staviti u hladnu vodu, pa uključiti da se kuha, a ukoliko želite da supa bude laganija, pile se stavlja u već proključalu vodu.

U supu od kostiju obavezno dodajte i lovorov list. To poboljšava ukus.

Goveđa supa obično bude mutna. Da bi bila bistra, potrebno je umutiti jedno bjelance i sipati u supu dok vri. Ono će pokupiti čestice bjelančevina i, kad procijedite supu, bit će bistra.

Bolji ukus supe postići ćete ako luk presiječete napola i zapečete ga na ringli (ili na suhoj tavi, ako imate keramičku ploču). Kada porumeni, probodite ga čačkalicama da se ne bi raspadao pri kuhanju.

Ako želite tamniju boju supe, nemojte da skidate koru od luka.