Za predsjednika Suda BiH prijavila se samo dva kandidata
Vijesti

Tužilac iz slučaja ‘Dženan Memić’ prijavio se za predsjednika Suda BiH: Čampara krenuo na Debevca

Prema svemu sudeći na konkurs za predsjednika Suda BiH prijavilo se svega dvoje.

Kako je Raportu rečeno, stigle su dvije prijave – od trenutnog predsjednika Ranka Debevca i tužioca Tužilaštva BiH Drubravka Čampare.

Porazna je to činjenica kada se uzmu u obzir izvještaji Evropske komisije po kojima je Sud BiH jedna od slabijih karika pravosudnog sistama.

Nije jasno zbog čega nema više interesenata za ovu poziciju, pa se postavlja pitanje da li je strah u pitanju?

Raport je već iscrpno pisao o aferama koje su totalno diskreditirale trenutnog predsjednika Debevca. Posljednji izvještaj Evropske komisije također ukazuje na neke nedostatke. Posebno u slučaju ‘Respiratori’.

“Pred Sudom BiH u toku je suđenje protiv premijera Federacije BiH te ministrice finansija, kao i suspendiranog direktora Civilne zaštite i privatnog subjekta (predmet Novalić i dr.), zbog prevare u javnoj nabavci medicinske opreme za COVID-19.

Suđenje je vodio Sud Bosne i Hercegovine i to vrlo loše, što je rezultiralo opsežnim i neopravdanim kašnjenjima. Također, je to bitno utjecalo na sastav sudskog vijeća, budući da je njegov predsjednik otišao u penziju”, naveli su.

Ništa bolji nisu ni ostali izvještaji o monitorignu pravosuđa u BiH. Svi oni ukazuju na brojne nepravilnosti i greške u sistemu Suda BiH.

Birat će VSTV

S druge strane, tužilac Dubravko Čampara prijavio se za poziciju sudije, a istovremeno i za predsjednika Suda BiH. S obzirom da se predsjednik Suda BiH bira iz reda sudija, Čampara će prvo morati biti imenovan za sudiju. Tek nakon toga može biti biran i za predsjednika Suda BiH.

To nam je on i potvrdio.

On je vodio i istragu u slučaju ‘Dženan Memić’ za prikrivanje dokaza. Međutim, Sud BIH odnosno sudija Branko Perić odredio je oslobađajuću presudu što je izazvalo brojne reakcije.

Biografije Debevca i Čampare razmatra će VSTV koji će i donijeti konačnu odluku. Ali, prije toga će vjerovatno biti organizirani intervjui za kandidatima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare