Potvrđeno za Raport

Tužilaštvo BiH istražuje direktora VSTV-a Admira Suljagića. Hoće li biti suspendovan?

Formiran je predmet i podnesak je dodijeljen u rad postupajućem tužitelju, koji će provjeriti navode iz podneska, kazao je Grubešić

Tužilaštvo BiH istražuje direktora Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Admira Suljagića, potvrđeno je za Raport. Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija uputio je dopis glavnom tužitelji Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću, a vezano za medijske napise o direktoru VSTV-a Admiru Suljagiću u kojima se navodi kako je navodno pogodovao osuđenicima te utjecao na imenovanja sudija.

Ovo informaciju za Raport je potvrdio i glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

„Predsjednik VSTV-a Lagumdžija, proslijedio je Tužiteljstvu BiH informaciju sa navodima za koje se interesirate. Nakon zaprimanja, formiran je predmet i podnesak je dodijeljen u rad postupajućem tužitelju, koji će provjeriti navode iz podneska“, kazao je Grubešić za Raport.

Lagumdžija je u informaciji koju je proslijedio Tužilaštvu, navodeći da se o Suljagiću raspravljalo na sjednici VSTV-a održanoj 27. septembra ove godine, uz napomenu kako nije donesen bilo kakav zaključak.

Predsjednik VSTV-a se poziva i na član 213. Zakona o krivičnom postupku BiH, koji tretira obavezu prijavljivanja krivičnog djela. Ovaj član navodi da su službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u BiH, javnim preduzećima i ustanovama dužna da prijave krivična djela o kojima su obaviještena ili za koja saznaju na drugi način.

S obzirom na to da se protiv Suljagića vrši istraga i da je formiran predmet, nameće se pitanje hoće li Suljagić biti suspendovan, s obzirom na to da je državni službenik. Prema članu 58. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, u slučaju kada se pokrene postupak protiv držanog službenika, organ nadležan za postavljenje državnog službenika odmah ga suspendira u, između ostalog, slučaju da se protiv njega pokrene krivični postupak za krivično djelo počinjeno u vršenju službene dužnosti.