OMILJENE BOBICE

Tvrde i gorke košpice ovog voća često bacamo, a jedne su od najzdravijih na svijetu

U svijetu postoji oko 8.000 vrsta grožđa (botanički identificiranih), od toga nešto više od 1.000 je namijenjeno proizvodnji vina. Evropski potrošači sve više cijene praktičnost, stoga je grožđe bez sjemena postalo poprilično popularno i postavlja nove standarde te privlači veliki broj kupaca. Većina misli da je takvo voće rezultat genetske modifikacije ili naučnog "čarobnjaštva", no Gardening know how pojašnjava kako je zapravo nastalo kao rezultat prirodne mutacije. Otkrivši to, vinogradari su ga počeli razmnožavati vegetativno, sadnjom reznica. Što se tiče tržišta, grožđe se ubraja u najpopularnije voće na područje Evrope. Shodno tome ima dobar potencijal, a posebno su tražene upravo sorte bez košpica, ali u našim područjima su još uvijek uveliko popularne sorte koje sadrže košpice. Ovo je zapravo dobra vijest jer kad otkrjete koliko su te košpice zdrave uvijek ćete odabirati te sorte, piše Agroklub.

Kada naiđete na tvrdo sjeme koje je pomalo gorkog okusa vjerojatno se zapitate koliko je njegova konzumacija zdrava. Ne brinite, prema nekim istraživanjima ovo je najzdravije sjeme na svijetu. Iako možda nije najukusnije, sjeme grožđa za većinu ljudi je bezopasno. Ako odlučite da ih ga ispljunete, u redu je sažvakati ga i progutati. Zapravo, mljevene sjemenke grožđa koriste se za izradu ulja i ekstrakta sjemenki grožđa, koji su postali popularna zdrava hrana.

Međutim, određene populacije možda će htjeti izbjeći jedenje košpica grožđa. Neka su istraživanja otkrila da ekstrakt košpica grožđa ima svojstva razrjeđivanja krvi, što bi moglo utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi ili biti nesigurno za osobe s poremećajima krvarenja. Ipak, većina ljudi vjerojatno ne bi bila izložena visokom riziku od ove interakcije jednostavno jedući razumnu količinu cijelog grožđa sa košpicama. Kako biste bili sigurni, uvijek razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste saznali potencijalne rizike, piše Healthline.

Potencijalne prednosti jedenja košpica grožđa

Košpice grožđa bogate su s nekoliko biljnih spojeva koji mogu ponuditi dodatne zdravstvene prednosti kada jedete grožđe. Na primjer, bogate su proantocijanidinima, polifenolom bogatim antioksidansima koji biljkama daje crvenu, plavu ili ljubičastu boju.

Antioksidansi su spojevi za koje je poznato da smanjuju upalu i štite vaše tijelo od oksidativnog stresa, što u konačnici može dovesti do metaboličkog sindroma i hroničnih bolesti. Proantocijanidini iz sjemenki grožđa također mogu pomoći u smanjenju oteklina i poboljšanju protoka krvi. Spojevi bogati antioksidansima koji se nazivaju flavonoidi, posebno galna kiselina, katehin i epikatehin, također se nalaze u grožđu, s najvećim količinama u sjemenkama. Ovi flavonoidi imaju svojstva hvatanja slobodnih radikala i protuupalna svojstva, što može biti posebno korisno za vaš mozak. Zapravo, istraživanja sugeriraju da mogu odgoditi pojavu neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Grožđe također sadrži melatonin, koji postaje najviše koncentriran u sjemenkama kako grožđe sazrijeva. Melatonin je hormon koji regulira cirkadijalne ritmove poput vašeg obrasca spavanja. Konzumiranje melatonina može pomoći izazvati umor i pospanost te poboljšati kvalitetu sna. Također djeluje kao antioksidans i ima protuupalna svojstva.