postala osumnjičena

U Advokatskoj komori FBiH frapirani slučajem Vidović: Ovo nam se nikad nije desilo… Sumnjamo da je mogla doći do telefona

Gavrankapetanović i Vidović

Advokatska komora FBiH još nije zvanično obaviještena o hapšenju advokatice Vasvije Vidović u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, potvrdio je za Raport Bekir Gavrankapetanović, predsjednik Advokatske komore FBiH čiji je i Vidović član.

Podsjećamo, Raport je sinoć prvi objavio, a glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milanko Kajganić danas i zvanično potvrdio da je Vidović sinoć pokušala tajno iznijeti mobilni telefon jednog od osumnjičenih uhapšenih jučer po nalogu Tužilaštva BiH.

Riječ je o telefonu Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH kojeg je advokatica Vidović trebala zastupati u ovom slučaju, a na kraju je i sama postala osumnjičena za krivično djelo 'sprečavanje dokazivanja'.

Bekir Gavrankapetanović, predsjednik Advokatske komore FBiH za Raport kaže da će Komora moći zauzeti stav o ovom pitanju, tek kada bude zvanično obaviještena, no on je iznio svoje mišljenje o onom što je do sada čuo u medijima.

"Advokatska komora FBiH nije zvanično obaviještena o osnovama sumnje zbog kojih je zadržana advokatica Vasvija Vidović. Moje lično mišljenje je da sumnjam da je mogla ikako doći do tog telefona osumnjičenog jer općepoznata je činjenica da se telefoni uzimaju pri dolasku u prostorije SIPA-e", kaže za Raport predsjednik Advokatske komore FBiH.

Bekir Gavrankapetanović je potvrdio da je ovo prvi slučaj s kojim se susreće Advokatska komora FBiH, a u kojem je jedan od advokata, njenih članova otišao u jednu policijsku agenciju kao pravni zastupnik nekog osumnjičenika, a da je taj advokat zadržan kao osumnjičeni.

Inače, Zakon o advokaturi FBiH nalaže da o "određivanju pritvora advokatu ili advokatskom pripravniku sud je dužan bez odlaganja obavijestiti Federalnu advokatsku komoru".

U slučaju Vidović Sud se još nije izjašnjavao o eventualnoj mjeri pritvora, a da li će za Vidović pritvor biti i tražen, to danas nije mogao reći ni glavni tužitelj Milanko Kajganić.

Ukoliko Vasviji Vidović bude dokazano da je tajno pokušala iznijeti iz prostorija SIPA-e telefon Ranka Debevca, prema Krivičnog zakonu BiH za to joj prijeti novčana ili kazna zatvora do tri godine.