Vijesti

BHRT objavio da u FBiH od sutra važi pravilo VTP. Vlada FBiH: To je laž

BHRT je objavio da će od sutra u Federaciji BiH važiti pravilo ‘vakcinisan-testiran-prebolio’. Međutim, to je dementirano iz Vlade FBiH.

BHRT se pozvao na izjavu pomoćnice federalnog ministra zdravstva Marinu Beru, koja je navodno rekla da je odlučeno da se od 20. decembra uvede VTP potvrde, odnosno “vakcinisan, testiran, prebolio”.

“To je već postala praksa u drugim zemljama, a mi imamo dovoljno vakcina da broj vakciniranih možemo u kratkom roku povećati”, rekla je Bera.

Međutim iz Vlade FBiH su ovo demantirali. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom netačnih informacija koje su se danas pojavile u medijima da se u Federaciji BiH uvode nove mjere i da su od sutra obavezne VTP potvrde, a radi istinitog i tačnog informisanja javnosti, dostavljamo demant.

Netačne su informacije da se u FBiH od sutra uvode nove mjere koje podrazumjevaju VTP potvrdu

Obavještavamo javnost da su netačne informacije, objavljene danas u medijima, „da se od sutra u Federaciji BiH uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo „vakcinisan–testiran-prebolio“ (VTP)“, te su neistinite informacije „da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto“. Također, obavještavamo javnost da su neistinite informacije da je tim povodom pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, medijima davala bilo kakve izjave u vezi sa ovom temom.

Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na press konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila. Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona i procjeni rizika, uvedu Pravilo VPT za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost.

Stoga, dematiramo sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu na prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavamo, da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi 14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“, uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a.

Ističemo da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju kantonima te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH.

Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje VPT pravila nije obaveza, nego preporukama kantonalnim vladama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare