Svijet

U Italiji pronađeno 29 miliona doza skrivenih vakcina, Brisel bijesan. Oglasila se i AstraZeneca

AstraZeneca je objavila u srijedu da je pronađenih 29 miliona doza vakcina u fabrici u Italiji namijenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama kroz program COVAX koji predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na zahtjev Evropske komisije, italijanske sigurnosne snage provele su inspekciju za vikend u fabrici Catalent u Anagniju, blizu Rima, i pronašle zalihu doza vakcine AstraZenece, navodi italijanski list La Stampa. Italijanski dužnosnik kasnije je potvrdio izvještaj o inspekciji i rekao da će se doze poslati u Belgiju, u tvornicu u vlasništvu kompanije Catalent gdje će se pripremiti za distribuciju.

Politico piše kako je italijanska policija potvrdila da su podaci kompanije uredni te da njihov posjet nije imao veze s proizvodnjom ili kvalitetom vakcine.

Sudeći po izjavama jednoj dužnosnika Komisije, inspekcija je pokrenuta na inicijativu evropskog povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona, nakon čega je talijanski premijer Mario Draghi od svog ministarstva zdravstva zatražio izlazak na teren, što se i dogodilo tokom vikenda.

Niz reakcija na izvještaj pokazatelj je razine nepovjerenja u EU prema anglo-švedskom proizvođaču koji je smanjio isporuku vakcina Uniji do kraja juna na 100 miliona doza umjesto 300 miliona doza prema ugovoru s blokom 27 članica.

Pronađenih 29 miliona doza vakcina AstraZenece dovoljno je za vakcinisanje 14,5 miliona ljudi.

“Zaliha od gotovo 30 miliona doza otkrivena je blizu Rima tokom provedene inspekcije. Sad je zaplijenjena”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal novinarima nakon sastanka kabineta. “EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko vakcinisanja”, dodao je.

PROČITAJTE  Odriču se ruskog plina: Italija će se snabdijevati iz Konga i Angole

Valdis Dombrovskis, povjerenik Evropske komisije za trgovinu, izjavio je kako AstraZeneca do kraja marta nije dostavila ni četvrtinu od 120 miliona doza koliko je prvobitno dogovoreno.

“Obećavaju da će moći isporučiti 30 miliona doza, ali do danas nisu ni blizu te brojke”, rekao je Dombrovskis.

Evrozastupnik Peter Liese, član CDU-a, stranke iz koje dolazi i njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao je da ga je izvještaj ostavio bez teksta i pozvao AstraZenecu da razjasni situaciju.

“Evropa u cijeloj priči ne želi biti korisni idiot”, rekao je pak neimenovani dužnosnik iz Francuske, zemlje koja se zalagala za oštriju kontrolu izvoza vakcina.

“Između onog što se zasigurno proizvodi u Evropi i onoga što se možda isporučuje Evropi postoji razlika. Mi ne znamo gdje ona ide”, prenosi Politico izjavu drugog dužnosnika.

Visoki dužnosnik iz Komisije za Politico kaže da bi svaka odluka o gomilanju zaliha vakcina u vrijeme pandemije bila neobranjiva.

“Vjerujem da su sve kompanije s kojima smo postigli dogovor odgovorne kompanije koje će se tako i ponašati”, izjavio je.

AstraZeneca je u srijedu objasnila da je većina doza iz fabrike kompanije Catalent za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa COVAX.

“Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. 13 miliona doza vakcina čeka na kontrolu kvalitete kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX”, rekli su iz tvrtke.

Ostalih 16 miliona doza isporučit će se Evropi u martu i aprilu, dodaju.

Mario Gargiulo iz kompanije Catalent rekao je za Reuters da je posjedovanje 29 miliona doza vakcina u tvornici u Anagniju u skladu s uobičajenom procedurom i da ta tvrtka često ima i više doza ondje.

PROČITAJTE  Bunkeri na prodaju, jeftino: Jedanaest kvadrata, uz biciklističku stazu, za dvije hiljade eura

UNICEF je ranije u srijedu, u ime programa za razmjenu vakcina COVAX, objavio da se predviđene isporuke vakcina svim zemljama, uključujući Vijetnam, moraju odgoditi zbog kašnjenja u proizvodnji.

Dužnosnik EU rekao je da su neke doze u fabriku stigle iz nizozemske fabrike vakcine koju vodi Halix, kooperant AstraZenece.

Pogon u Anagniju zadužen je za pakiranje vakcina proizvedenog u fabrici Halixa te u pogonu u Belgiji koji vodi kooperant Thermo Fisher Scientific.

AstraZeneca je navela da tvornica također u bočice pakira doze zaprimljene izvan EU i da će se one otpremiti u zemlje COVAX-a.

Oba pogona za proizvodnju vakcina u Belgiji i Nizozemskoj navode se kao dobavljači Uniji u ugovoru koji je AstraZeneca potpisala s EU u augustu.

Međutim, pogon Halix nije još odobren u Uniji jer AstraZeneca nije još dostavila dovoljno podataka evropskom medicinskom regulatoru. Nije odobren ni u Velikoj Britaniji.

Vakcina proizvedena ondje ne mogu se koristiti u EU dok se ne dobije odobrenje što se očekuje idućih dana, najavili su dužnosnici EU i AstraZeneca.

Nije poznato zašto AstraZeneca nije ranije tražila odobrenje za tu fabriku. Anglo-švedska kompanija odbila je to komentirati.

Halix je također uvršten kao dobavljač Britaniji koja poziva EU da dozvoli isporuku doza koje su ondje proizvedene. Britanija dosad nije isporučila nijednu vakcinu AstraZenece Uniji iako su dva britanska postrojenja također navedena kao dobavljači bloka u ugovoru s EU.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare