Jednom kada probate ovu pizzu, bit će vam žao što niste ranije otkrili recept. Slasna keto pizza od karfiola sadrži daleko manje kalorija od klasične pizze te je idealna za sve one koji žele pripaziti na prehranu, a istovremeno uživati u hrani. Veliki plus je i to što ne morate čekati da se tijesto digne pa će vam za pripremu ove zdrave pizze trebati puno manje vremena.
S obzirom na to da ne sadrži tijesto, recept je podoban i za sve one koji su intolerantni na gluten, a ovisno o dodacima za koje se odlučite pizzu možete prilagoditi i vegetarijancima. Inače, ova je pizza poznata i kao keto pizza jer sadrži jako malu količinu ugljikohidrata.
Tijesto se dobiva mješavinom tri glavna sastojka: karfiol, jaja i sira te začina koji se spljošteni u plehu peku dok ne dobijemo lijepu zlatnu koricu.
Sastojci:
- 1,5 kg očišćenog karfiola
- Sir (gauda, mozzarella, parmezan i sl.)
- 3 šolje mekog sira (koziji sir)
- 1 jaje
- začini po želji (so, biber, bijeli luk u prahu, itd.)
Za dodatke će vam paradajz sos te sve ono što inače stavljate na pizzu poput salame, , gljiva, origana, svježeg bosiljka, maslina itd.
Priprema:
- Uklonite listove i narežite karfiol na manje komade i ubacite u električnu sjeckalicu. Karfiol možete i naribati, ali će to usporiti proces pripreme.
- Usitnjeni karfiol stavite pet minuta u mikrovalnu kako bi otpustio vlagu. Pustite da se ohladi, prebacite u vrećicu za cijeđenje ili gazu i dobro stisnite da iscuri višak vode.
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Pomiješajte komadiće karfiola, sir, jaje i začine. Rukama sve zajedno promiješajte stiskajte prstima kao da mijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine.
- Lim prekrijte papirom za pečenje i na njega prebacite smjesu. Oblikujte tijesto u ravnomjerni krug i pritisnite prstima na debljinu koju želite.
- Koricu pecite 25 minuta. Zatim je izvadite iz pećnice, premažite sosom i dodajte dodatke po želj. Potom pizzu vratite u pećnicu i pecite 10 minuta.