Palačinke se brzo prave, a toliko brzo i nestaju.
Međutim, ponekad se ipak desi da ostane pokoji komad koji biste voljeli da pojedete kasnije.
I tu se javlja glavni "problem" – kada se palačinke ohlade postaju žilave i bezukusne.
Zato vam donosimo recept pomoću kojeg će biti vazdušaste, mekane i ukusne, jednako kao kada ste ih tek ispekli.
Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će doprinijeti da i dan poslije uživate u omiljenoj poslastici.
Sastojci:
1 jaje
200 milillitara mlijeka
250 ml vode
200 grama brašna
prstohvat soli
1/4 kašičice sode bikarbone
2 kašike ulja
Priprema:
Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmiješajte.
Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo.
Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke filujte slatkim ili slanim nadjevom po želji, prenosi B92.