Biftek Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od ovog dijela junetine pečenog u lisnatom tijestu. Tražite li ideju za novogodišnju proslavu isprobajte autorski recept Gordona Ramseya, koji se topi u ustima, a slavnog je šefa kuhinje pretvorio mega zvijezdu.
Sastojci za biftek Wellington:
- 1 biftek od oko 400 grama
- 250 grama divljih gljiva po izboru
- 1 grančica timijana
- 2 kašičice senfa
- 250 grama lisnatog tijesta
- 4-6 kriške suhog mesa
- 1 žumance
- malo maslinovog ulja
- krupna morska sol i svježe mljeveni biber
Priprema:
- Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite večer prije pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.
- Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućoj tavici dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jednu minutu vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.
- Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.
- U blenderu smiksajte divlje gljive, koje ste prethodno očistili. Ispržite mješavinu na tavici s listićima timijana, nešto soli i bibera dok sva tekućina ne ispari iz njih, te dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Maknite pastu s vatre i pustite da se ohladi.
- Razvucite lisnato tijesto u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.
- Na prozirnu foliju položite kriške suhog mesa tako da tvore pravougaonik. Preko suhog mesa stavite pastu od gljiva i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i suhim mesom. Stavite ga hladiti na pola sata u frižider.
- Na ohlađeno lisnato tijesto položite biftek zamotan suhim mesom i gljivama. Otopinom žumanaca i vode premažite rubove lisnatog tijesta, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanaca premažite preko vrha tijesta, a nožem nježno zarežite vrh.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato tijesto ne postane zlatno-žuto.
Izvadite iz rerne pa pustite da se 'odmori' 10 minuta prije nego što ga narežete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.
U kratkom videu pogledajte kako Gordon Ramsey radi slavni recept.