Atlas

Ukiseljeni bijeli luk

Torshi seer je bliskoistočna delikatesa koja se poslužuje kao predjelo i savršena je na plati s maslinama i finim sirom, uz čašu vina. Iza egzotičnog naziva jela krije se ukiseljeni, aromatični bijeli luk kojeg lako možete napraviti kod kuće.

Prema tradicionalnim recepturama bijeli luk treba stajati u sirćetu godinama (najmanje jednu, ali sedam je idealno) sve dok ne poprimi plavkasto zelenkastu ili smećkastu boju.

Nakon stajanja u mješavini sirćeta, meda i začina bijeli luk fermentira, postaje mekši, blaži i slasniji te dobiva voćnu notu. Srećom, ukusni dodatak jelima možete dobiti i u nešto kraćem vremenskom roku. Iako neće fermentirati, moći ćete uživati u okusu.

Osim bijelog luka trebat će vam i balzamičko sirće, vinsko sirće, med i so. U receptima se mogu koristiti i začini te kiselkaste bobice žutike, ali zamijenit će ih grožđice koje prethodno možete namočiti u limunovu soku kako bi dobile osvježavajuću notu. Poslužiti mogu i sušene brusnice.

Sastojci za torshi seer:

4 glavice bijelog luka
1 šoljica balzamičkog sirćeta
1 šoljica vinskog sirćeta
1/3 šoljice grožđica
2 kašike meda
2 kašičžice soli
2 grančice timijana

Priprema:

1. Stavite bijeli luk u steriliziranu staklenku.

2. Zakuhajte obje vrste sirćeta, grožđice, med, sol i timijan pa prelijte preko bijelog luka i pokopite.

3. Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu najmanje 6 sedmica prije posluživanja.