Torshi seer je bliskoistočna delikatesa koja se poslužuje kao predjelo i savršena je na plati s maslinama i finim sirom, uz čašu vina. Iza egzotičnog naziva jela krije se ukiseljeni, aromatični bijeli luk kojeg lako možete napraviti kod kuće.
Prema tradicionalnim recepturama bijeli luk treba stajati u sirćetu godinama (najmanje jednu, ali sedam je idealno) sve dok ne poprimi plavkasto zelenkastu ili smećkastu boju.
Nakon stajanja u mješavini sirćeta, meda i začina bijeli luk fermentira, postaje mekši, blaži i slasniji te dobiva voćnu notu. Srećom, ukusni dodatak jelima možete dobiti i u nešto kraćem vremenskom roku. Iako neće fermentirati, moći ćete uživati u okusu.
Osim bijelog luka trebat će vam i balzamičko sirće, vinsko sirće, med i so. U receptima se mogu koristiti i začini te kiselkaste bobice žutike, ali zamijenit će ih grožđice koje prethodno možete namočiti u limunovu soku kako bi dobile osvježavajuću notu. Poslužiti mogu i sušene brusnice.
Sastojci za torshi seer:
4 glavice bijelog luka
1 šoljica balzamičkog sirćeta
1 šoljica vinskog sirćeta
1/3 šoljice grožđica
2 kašike meda
2 kašičžice soli
2 grančice timijana
Priprema:
1. Stavite bijeli luk u steriliziranu staklenku.
2. Zakuhajte obje vrste sirćeta, grožđice, med, sol i timijan pa prelijte preko bijelog luka i pokopite.
3. Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu najmanje 6 sedmica prije posluživanja.