Svijet

Ukrajinci tvrde: Rusija je izgubila 40 posto snaga koje je poslala na Ukrajinu

Rusija je izgubila do 40 posto jedinica koje je poslala u Ukrajinu, objavio je glavni štab ukrajinske vojske rano jutros. 

Te ruske jedinice su ili potpuno uništene ili više nisu stanju voditi borbe, navodi se u dnevnom biltenu štaba, no bez preciznih brojki. Informacija se nije mogla nezavisno provjeriti.

U izvještaju se navodi i da Rusija ima problema s opskrbom svojih vojnika streljivom te da je rusko vojno vodstvo odobrilo prijevremeno slanje kadeta za borbu protiv Ukrajine.

Područje oko Mariupolja, koji je pod opsadom, i dalje je u najtežem položaju. Ruska vojska pokušava blokirati Mariupolj sa zapada i istoka lučkog grada, ali je pretrpjela "značajne gubitke", navodi se u biltenu.

Ukrajinske vlasti su priopćile da je oko 20.000 ljudi iz Mariupolja, na Azovskom moru, uspjelo doći na sigurno u utorak.

Gotovo 30.000 civila diljem zemlje uspjelo je u utorak napustiti ugrožena područja, ali kolonu s humanitarnom pomoći za Mariupolj još uvijek blokiraju ruski vojnici, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U regiji Odese ruski brodovi su granatirali ukrajinsku obalu, ali nije bilo pokušaja iskrcavanja, rekao je savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko.