Vijesti

Ukrajinski ambasador traži objašnjenje: Ponovo pozvao Dodika da vrati ikonu

Ikona poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeyu Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini mora se vratiti u Ukrajinu, rekao je ukrajinski ambasador u našoj zemlji Vasyl Kyrylych, nakon što je Moskva vratila poklon zbog spornog porijekla, pišu ukrajinski mediji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio Lavrovu pravoslavnu ikonu. Poklon je izazvao kontroverzu nakon što su mediji objavili da je ikona stara više od 300 godina i da je moguće da je prokrijumčarena iz Luganska, regije na istoku Ukrajine. Ukrajinska ambasada u Sarajevu poslala je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevima da se pojasni porijeklo ikone. U srijedu je Rusija vratila poklon, preporučivši istragu njegovog porijekla.

Dodikov ured negira da je ikona ukradena.

“Odsutnost odgovora (iz Bosne) ili njegovo odgađanje daje osnovu da se prebacivanje ikone u Bosnu i Hercegovinu smatra nezakonitim. Ovo je načelno pitanje i odgovor na njega trebao bi biti brz i jednoznačan, a ne medijski, nego službeni. A ako je prvi korak već poduzet, tj. ikona je vraćena u Sarajevo, trebali bi poduzeti drugi korak i vratiti je u Ukrajinu “, rekao je Kyrylych za Ukrajinsku pravdu.

Nedavno je Dodikov savjetnik Radovan Kovačević rekao da je ikona dio kućne kolekcije više od 15 godina i da nema značajnije materijalne vrijednosne . on je primijetio da ikona “zasigurno” nema u Interpolovoj bazi podataka o ukradenim umjetničkim djelima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare