Sastojci:
250 g svježeg kravljeg sira (može i rikota, zrnati sir ili krem sir)
čašica kiselog vrhnja
4 jaja
500 ml hladnog mlijeka
50 ml ulja
350 g glatkog pšeničnog brašna (možete koristiti i kukuruzno brašno)
12 g soli
1/2 praška za pecivo
15 g maslaca ili 3 kašike ulja za podmazivanje lima
150-200 g ribanog sira (može i ne treba)
Priprema:
1. U posudu dodajte svježi kravlji sir. Zatim dodajte kiselo vrhnje, jaja, mlijeko i ulje kako biste dobili mokru smjesu za pita od sira.
2. U drugu posudu dodajte glatko brašno, so, prašak za pecivo pa dobro promiješajte kako biste dobili suhe sastojke za pitu.
3. Sada dobro promiješajte mokre sastojke pa postepeno dodajte suhe istovremeno miješajući.
4. Dobivena smjesa je rijetka kao za palačinke. Izlijte preko lima veličine 32×30 centimetara, prethodno premazanog maslacem ili uljem.
5. Pita se peče ukupno 45 minuta na 175 stepeni bez ventilatora. Ako ćete peći s ventilatorom, u tom slučaju pecite oko sedam, osam minuta kraće ili na 160 stepeni 45 minuta. Ako ćete stavljati ribani sir, u tom slučaju nakon pola sata pitu izvadite iz pećnice, rasporedite sir i vratite još 15 minuta u pećnicu.