Novi pokušaj

UO KCUS-a zasjeda danas. Bit će ponovo zatražena smjena Sebije Izetbegović

Međutim, s obzirom na to da Izetbegović ima većinu u Upravnom odboru, vjeruje se da će i ovaj put ova tačka biti odbijena.
Sebija Izetbegović nije poslala očitovanje Senatu UNSA

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas bi trebao održati novu sjednicu.

Kako Raport saznaje, ono što je zanimljivo, jeste da će predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, prije svega Lejla Brčić, zatražiti pokretanje smjene direktorice Sebije Izetbegović.

Međutim, s obzirom na to da Izetbegović ima većinu u Upravnom odboru, vjeruje se da će i ovaj put ova tačka biti odbijena.

Brčić je i ranije, u ime Vlade Kantona Sarajevo, tražila da se u dnevni red uvrsti tačka koja bi tretirala status Sebije Izetbegović, no to je odbijeno.

Vlada KS je ranije dala nalog da se ovo pitanje pokrene s obzirom na to da Izetbegović više formalno ne ispunjava uvjete za ovu poziciju.

Izetbegović je u međuvremenu ostala bez akademskih zvanja kao i bez zvanja profesora što su sve uvjeti za direktora KCUS-a.

Inače, prema svemu sudeći Izetbegović je uredno dočekati kraj mandata na čelu najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Njoj mandat ističe u januaru, a Vlada FBiH odnosno Upravni odbor, dužan je raspisati konkurs za direktora tri mjeseca prije zvaničnog isteka mandata. Taj rok se približava.

Vlada FBiH imala je opcije da smijeni Izetbegović, no, iako je to bilo jedno od prvih obećanja Trojke - to se nikad nije desilo.