Kremast i ukusan, ovaj tiramisu recept obećava jednostavniju i povoljniju pripremu od većine tradicionalnih verzija zahvaljujući domišljatom triku. Tiramisu je desert koji spaja neke od najraskošnijih okusa: kremu, kakao, kafu i slatki biskvit.
Autentični recept italijanski je klasik koji su slastičari širom svijeta bezbroj puta replicirali, no njegova priprema zahtijeva dosta vremena.
Za sve koji žude za neodoljivim okusima tiramisua, a imaju malo vremena, rješenje predlaže Jonny England, stručnjak za kafu iz firme Löfbergs.
"Tiramisu je klasičan italijanski desert koji obično uključuje mekane biskvite natopljene kafom i rakijom ili likerom, posute kakaom u prahu i nadjevene mascarpone sirom. Ako pripremate tradicionalni recept, mogli biste provesti nekoliko sati u kuhinji, ali uz ovu jednostavnu verziju tiramisua, možete napraviti domaći, ukusan i impresivan desert za manje od 20 minuta", izjavio je England za Express.co.uk.
Jonny objašnjava kako njegov trik osigurava bogatstvo okusa kafe, što je i glavna karakteristika ovog deserta.
"Tajna je u korištenju svježe skuhane kafe umjesto instant kafe u kombinaciji s likerom. Time postižete slatku, bogatu aromu bez potrebe za skupim alkoholom, a izbjegavate gorčinu instant kafe", dodao je.
Sastojci
- 250 ml slatkog vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- 250 ml svježe skuhane kafe (ohlađene na sobnu temperaturu)
- 100 g piškota
- 2 kašike instant kakao napitka
Priprema
U velikoj posudi umutite slatko vrhnje sa šećerom dok ne dobijete čvrsti šlag. Ovo je kremasta osnova tiramisua.
Piškote kratko uronite u kafu sobne temperature i složite ih u kalup dimenzija 20x20 cm.
Prekrijte sloj piškota polovinom kreme, poravnajte površinu i dodajte još jedan sloj piškota umočenih u kafu.
Preostalom kremom prekrijte drugi sloj piškota. Površinu pospite instant kakaom u prahu.
Stavite tiramisu u frižider na najmanje tri sata ili preko noći. Poslužite i uživajte!
Ovaj brzi tiramisu odličan je izbor kada želite pripremiti nešto impresivno, a nemate puno vremena.