23 je dan ramazana. Donosimo ideju i prijedlog za današnji iftar.
Recept za musaku od krompira i šampinjona
Sastojci:
- 12 srednje velikih šampinjona
- 1 glavicu luka
- 2 grančice peršuna
- 1 kašika maslaca
- so, biber
- nariban muškatni oraščić
- 30 dag prase
- 60 dag krompira
- 1 čehno bijelog luka
- 1 do 2 male grančice ružmarina
- 1/2 kašike suhog origana
- 15 dag svježeg sira
- 20 dag slatkog vrhnja
- 2,5 dag parmezana
Priprema:
Nožice šampinjona sitno nasjeckajte, luk narežite na kockice, fino nasjeckajte peršun.
Na ugrijanoj masnoći pirjajte luk s nasjeckanim nožicama šampinjona, posipajte s peršunom, posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić.
Prasu narežite na kolutiće, ogulite krompir i narežite na tanke ploške. Krompir i prasu poslažite u namašćen oblik (slažite kao riblje ljuske).
Zdrobite i nasjeckajte bijeli luk, začinsko bilje, 12 dag sira, vrhnje, prelijte preko krompira i pecite 40 do 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni.
Ostatak sira pomiješajte s mješavinom šampinjona i time napunite klobuke šampinjona.
Na polovici pečenja posložite šampinjone po krompiru, posipajte parmezanom. Zapecite još malo dok šampinjoni ne puste svoju tekućinu i ispari.